Egy román bűnöző lázadt fel a győri börtönben

A büntetés-végrehajtás kommandósai törték le egy román embercsempész lázadását a nyugat-magyarországi börtönben. A bűnöző szűknek találta a celláját, ezért az ajtót eltorlaszolta az ágyával, majd egy, a falról lefeszített mozaikcsempe-darabot a nyakához szorítva öngyilkossággal fenyegetőzött. A kommandósok rátörték az ajtót, majd lefegyverezték.

Óriási a nyomás a magyarországi büntetés-végrehajtási intézeteken és az ott dolgozókon, miután már a fogvatartottak több mint tíz százaléka (közel 2500 fő) embercsempészet miatt ül. A nagy számok törvénye alapján egyre nagyobb a feszültség a fogvatartottak között, akik egyre több fegyelmi vétséget követnek el. Közülük is kiemelkednek a migránscsempészet miatt bekerültek.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) tegnap közölte: a román állampolgárságú, magyarul nem beszélő és nem értő fogvatartott megrongálta zárkája berendezését, majd eltorlaszolta az ajtót az ágykeretet az ajtónyílás elé tolva, miközben egy letört, éles felületű csempedarabbal a kezében fenyegetőzött. A rendkívüli helyzetet a börtön műveleti csoportjának munkatársai szakszerűen felszámolták, a torlaszt megszüntették, a fogvatartott ellenállását letörték. Az akció során nem történt sérülés. A fogvatartott később a számára nem megfelelő körülményekkel indokolta tettét.

Az elmúlt években az embercsempészettel összefüggő bűncselekmények elkövetőinek száma folyamatosan és nagy arányban növekszik a magyar börtönökben, számuk jelenleg 2473 fő. A férőhely-bővítési programnak köszönhetően 2750 új férőhely létesült 2020-ban, így sikerült 100 százalék alá csökkenteni a fogvatartotti telítettséget, az embercsempészek számának drasztikus növekedése azonban újra növeli a zsúfoltságot.

A szervezett bűnözői háttérrel rendelkező fiatal férfiakból álló fogvatartotti populáció kiemelt figyelmet és speciális biztonsági intézkedéseket követel meg a büntetés-végrehajtás munkatársaitól, de a különböző nemzetiségi és vallási háttér miatt a nyelvi nehézségek leküzdése és a speciális étkezési igények kielégítése is jelentős teher.

Total
0
Megosztás
Előző hír

A forradalom hőseire méltóképpen illik emlékezni

Következő hír

EMNT: Állítsák vissza a munkácsi Turul-emlékművet!

Related Posts
Total
0
Megosztás