Egy román és egy magyar „orvosi eset”

Jogerősen három év és tíz hónap börtönre ítélte a bukaresti ítélőtábla Matteo Politi olasz álsebészt, aki a vád szerint 28 személyt műtött meg romániai praktizálási engedély nélkül különböző magánklinikákon. Magyarországon hol nőgyógyásznak, hol ügyvédnek adta ki magát egy kuruzsló, milliókat csalt ki egy áldozatától. Részletek lejjebb.

A bukaresti ítélőtábla elutasította Politi fellebbezését, és fenntartotta a törvényszék 2022 novemberében hozott ítéletét. A férfit több rendbeli csalás, valamint közokirat-hamisításra való közvetett felbujtás és közokirat-hamisításban való bűnrészesség miatt ítélték szabadságvesztésre. Az álorvosnak ugyanakkor 1000 lej és 11 800 euró közötti erkölcsi és anyagi kártérítéseket kell fizetnie a büntetőperbe polgári félként belépett sértetteknek.

Az olasz férfi öt romániai magánklinikán tevékenykedett engedély nélkül plasztikai sebészként. A bukaresti egészségügyi igazgatóság bocsátotta ki számára az úgynevezett orvosi alapnyilvántartási számot (bélyegzői számot). Miután vizsgálat indult ellene, az olasz megpróbálta vonattal elhagyni Romániát 2019 februárjában, de a hatóságok elfogták a kürtösi vasútállomáson. Egy ideig előzetesben ült, de aztán szabadlábra került. Most pedig hiába az ítélet és hiába keresi a rendőrség, a férfi már lelépett Romániából…

A vádirat szerint Matteo Politi 2018 márciusa és decembere között 28 nőn hajtott végre plasztikai műtétet különböző bukaresti magánklinikákon, és összesen 13 880 lej, illetve 10 150 euró jogtalan haszonra tett szert. A férfi 2018 szeptemberében két orvost is félrevezetett. Álnéven bemutatkozva azt állította, hogy hamarosan egy bukaresti székhelyű magánklinika tulajdonosa lesz, noha tudta, hogy a klinika megvásárlására akkoriban nem volt valós lehetősége, mivel nem ennyi pénze. A két orvost rávette arra, hogy béreljenek ki három hónapra az állítólagos magánklinikáján két helyiséget összesen 13 896 lejért.

Az ügyészek szerint Politi 2018. március 19-én hamis oklevelekre hivatkozva szerzett praktizálási engedélyt, majd március 23-án orvosi alapnyilvántartási számot a bukaresti egészségügyi igazgatóságtól. Ugyanabban az évben március 22-én rávette az oktatási minisztériumi illetékes hivatalnokait a pristinai (Koszovó) egyetemen szerzett orvosi diplomájának honosítására. Ez az okirat azonban hamisítvány volt, az olasz férfi nem végzett orvosi tanulmányokat sem ott, sem másutt.

Magyarországon kuruzslás és csalás emelt vádat a Pécsi Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki hol nőgyógyásznak, hol ügyvédnek adta ki magát, és csaknem 12 millió forintot csalt ki egy internetes társkereső oldalon megismert férfitől. A férfi 2021 őszétől kezdve kozmetikai kezelésekre járt egy nőhöz, akit már a kezdetektől tévedésbe ejtett azt állítva magáról, hogy nőgyógyász – írta közleményében a Baranya Vármegyei Főügyészség.

Amikor néhány hónappal később a kozmetikus munka közben rosszul lett, a csaló felajánlotta neki, hogy megvizsgálja, kezelni fogja, mert lehet, hogy nőgyógyászati problémája van. A vádlott – hol saját lakásán, hol a sértett munkahelyén – a nőt többször megvizsgálta, tőle kenetet vett. A sértett később beajánlotta a férfit egy ismerősének is, aki a párjával gyermeket tervezett, ennek folyományaként a férfi mind a másik nőt, mind párját több alkalommal megvizsgálta, tőlük kenetet, mintát vett.

A vádlottnak egy másik bűncselekmény miatt is felelnie kell a bíróság előtt: 2021 szeptemberében internetes társkereső alkalmazáson keresztül megismert egy férfit, akitől összesen 12 millió forintot csalt ki. A társkeresőn megismert férfinak a vádlott álnéven mutatkozott be, de most már ügyvédnek adta ki magát, azt állítva, hogy felesége autóbalesetben meghalt, ő betegségekben szenved. Egy idő után másik fiktív néven vette fel a kapcsolatot a sértettel, akinek azt mondta, hogy az ügyvéd, akivel addig a sértett tartotta a kapcsolatot, meghalt, viszont minden vagyonát a sértettre hagyta.

A csaló azt követően bukott le, hogy a korábban megvizsgált pár nő tagjának egy idő után furcsa lett a vádlott „orvosi” tevékenysége, ezért feljelentést tett – olvasható a vádhatóság közleményében.

 

Total
0
Megosztás
Előző hír

A hármas koalíció védi a volt szekusok különnyugdíját

Következő hír

Súlyos iskolai baleset Kolozsváron

Related Posts
Total
0
Megosztás