Egy ukrán nőt gyanúsítottak meg Dugin lányának meggyilkolásával

Az ukrán állampolgárságú Natalja Pavlovna Vovkot gyanúsította meg hétfőn az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Darija Dugina orosz újságírónő, a Vlagyimir Putyinhoz közel álló filozófus, Alekszander Dugin lányának meggyilkolásával.

Az FSZB szerint az 1979-es születésű Vovk július 23-án érkezett Oroszországba 2010-es születésű lányával, Szofiha Sabannal, és abban a házban bérelt lakást Moszkvában, ahol Dugina lakott, hogy kémkedjen kiszemelt áldozata után.

Az orosz biztonsági szolgálat azt állította, hogy az ukrán nő által használt Mini Cooper gépkocsin oroszországi belépéskor a donyecki szakadár köztársaság rendszáma volt, amelyet később kazah, az ország elhagyásakor pedig ukrán rendszámra cserélt le. Az FSZB szerint Vovk több ukrán titkosszolgálat megbízásából követte el a gyilkosságot, de nem nevezte meg ezeket.

Vovk

Vovk, aki Észtország irányába hagyta el Oroszországot, vasárnap a merényletet megelőzően részt vett a Tragyicija irodalmi-zenei fesztiválon, amelynek a 30 éves Dugina díszvendége volt. Az újságírónő Toyota Land Cruiser Prado típusú terepjáróját az orosz hatóságok szerint távirányítású pokolgéppel robbantotta fel Moszkva megye Ogyincovói járásában.

Az orosz nyomozóhatóság több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés miatt indított eljárást. Az áldozat apja Alekszandr Dugin orosz filozófus és közéleti szereplő, a neoeurázsiai, szláv-türk összefogást szorgalmazó filozófiai és politikai irányzat megteremtője. A Nyugat által ultranacionalistának minősített, a Krím annektálását és Ukrajna megtámadását támogató Dugin 2015 óta egyebek között amerikai, kanadai és ausztrál szankciós listán szerepel, és hasonló intézkedéseket léptettek életbe a hasonló eszmeiséget valló lánya ellen is. Sajtóértesülések szerint Dugin együtt akart elutazni a fesztiválról lányával, de végül egy másik gépkocsiba szállt be.

Vasárnap este Ilja Ponomarjov volt orosz parlamenti képviselő Kijevben nyilatkozva azt állította, hogy a merényletet a közvélemény számára eddig ismeretlen orosz „partizánmozgalom”, a Nemzeti Köztársasági Hadsereg (NRA) követte el. A 2019 óta ukrán állampolgár Ponomarjov szerint az NRA a Putyin-rendszer megdöntésére törekszik, és további politikai gyilkosságokra készül a Kreml politikáját támogató személyiségek ellen.

A Zelenszkij-rezsim azonnal cáfolta az ukránok részvételét a merényletben, de egyes sajtóorgánumok már bemutatták Vovk igazolványát, állítva: az egyenruhás nő az Azov-ezred nevű ukrán katonai terrorszervezet tagja.

Friss hír, hogy a kijevi katonai adminisztráció betiltott minden tömegrendezvényt ezen a héten csütörtökig orosz rakétatámadások nagy valószínűségére hivatkozva.

Az ukrán vezérkar legfrissebb hétfői összesítése alapján eddig hozzávetőlegesen 45 400 orosz katona esett el a háborúban. Az ukrán vezérkar pedig azzal állt elő ma, hogy eddig hozzávetőlegesen 45 400 orosz katona esett el a háborúban. Saját veszteségeiket csupán 9 ezer „elesett hősre” teszik. A nyugati hírszerzés becslései szerint az orosz emberveszteség reálisan a fele lehet annak, amit az ukránok állítanak. Arról nem nagyon vannak hírek, hogy az ukrán oldalon hány katona esett el vagy került fogságba, illetve milyen mértékű a veszteség a polgári lakosság körében a bombázások következtében.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Lobogjon Magyarország rejtett lángja!

Következő hír

Mától lehet pályázni a kkv-knak szánt támogatásokra

Related Posts
Total
0
Megosztás