Elhunyt Barta József, a KMKSZ alelnöke

Életének 66. évében, pénteken váratlanul elhunyt Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke, pedagógus, érdekvédő, politikus – közölte az MTI.

Barta József 1958. január 26-án született a jelenleg a Beregszászi járáshoz tartozó Salánk községben. (A Borzsa menti település a trianoni békediktátumig Ugocsa vármegye Tiszáninneni járásához tartozott.) 1980-ban diplomázott az Ungvári Állami Egyetem matematika szakán, majd szülőfalujának középiskolájában matematikát, fizikát és csillagászatot oktatott. 1994-ben kinevezték a Salánki Középiskola igazgatójának.

A KMKSZ elnökségének nekrológja kiemeli, hogy bárhová is rendelte az élet, Barta József munkáját „pontosan, szépen, nagy odaadással és felelősséggel végezte, amivel nagy tekintélyt vívott ki kollégái, képviselőtársai, a kárpátaljai magyarság és minden olyan ember körében, aki ismerte”. Kárpátalja egyik legtapasztaltabb önkormányzati vezetője volt – áll a megemlékezésben.

Alapításától fogva aktívan bekapcsolódott a KMKSZ munkájába, 2011-től a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének elnöke, 2014-től a megyei szervezet ügyvezető alelnöke volt. Részt vett több szervezet és alapítvány munkájában: a KMKSZ – Ukrajnai Magyar Párt megyei elnökeként és a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület alelnökeként is tevékenykedett. Az előző önkormányzati ciklusban, 2015 és 2020 között a Kárpátaljai Megyei Tanács (közgyűlés) elnökének első helyettese, 2020-tól a megyei tanács KMKSZ-frakciójának vezetője volt.

Címképünkön: Barta József balról a második, az 2014. november 16-án Nagyváradon, a kárpátaljai magyarsággal való szolidaritás napján, amelyet az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezett. A sajtótájékoztatón a megboldogult mellett Tőkés László európai parlamenti képviselő, Hartyányi Jaroszlava, az Ukrán Világkongresszus alelnöke, valamint Mátyás, a Gloria Victis Alapítvány elnöke látható (Fotó: Tőkés László sajtóirodája).

Total
0
Megosztás
Előző hír

Jövőre ismét megrendezik a Magyarok Világkongresszusát

Következő hír

Sporttörténet: ma hetvenéves a 6–3

Related Posts
Total
0
Megosztás