Elkaptak egy korrupt egyetemi tanárt, hányan lehetnek még?

Őrizetbe vette a román főügyészség korrupcióellenes ügyosztálya (Direcția Națională Anticorupție – DNA) a Bukaresti Műszaki Egyetem (Universitatea Politehnica București) egyik tanárát. Cristian-Florian Dincát csütörtökön tetten érték 6000 lej (1200 euró) kenőpénz átvétele közben.

A DNA mai közleménye értelmében folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt indult bűnvádi eljárás az egyetemi tanár ellen, aki a felsőoktatási intézmény keretében működő Energiatermelési és -felhasználási Főosztályt is vezeti. Az ügyészek szerint Dincă 2020 augusztusa és 2023 februárja között összesen 153 470 lejt kért és kapott egy személytől (aki tanú az ügyben), hogy az egyetem által elnyert és vissza nem térítendő uniós alapokból finanszírozott öt projekt kapcsán, ezek felelőseként ellássa a feladatait. Ez a pénz hozzávetőlegesen a felét tette ki annak az összegnek, amelyet az ügy tanúja fizetésként kapott a projektek keretében alkalmazott személyként. Magyarán az illető úgy juthatott hozzá a fizetéséhez, ha annak a felét lepengette a korrupt tanárnak.

Előzetes megállapodásuknak megfelelően csütörtökön Dincának át kellett volna vennie a tanútól az utóbbi februári fizetéséből neki „járó” 6000 lejt. Ekkor érték tetten az ügyészek. A DNA kérni fogja az egyetemi tanár előzetes letartóztatását.

A korábbi években nyilvánosságra került – és tanügyi alkalmazottak felháborodását kiváltó – felmérések szerint ezt a nemzetgazdasági ágazatot, a köz- és felsőoktatást éppen annyira át- meg átszövi a korrupció, mint a román társadalom többi szegmensét.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Romániában is dolgoznak az embercsempészek

Következő hír

Anyaországaik által különbözőképpen támogatható kisebbségek

Related Posts
Total
0
Megosztás