EMSZ: „hiszünk Mezei János ártatlanságában”

Az Erdélyi Magyar Szövetség Országos Elnöksége tegnap este közleményben reagált arra a sajtóhírre, hogy a román igazságszolgáltatás elítélte a párt elnökét. Alább olvasható:

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) Országos Elnöksége megdöbbenéssel veszi tudomásul a Marosvásárhelyi Táblabíróság Mezei János nyolc éve húzódó ügyében hozott ítéletét. Figyelembe véve, hogy az EMSZ elnökét a jogállamiságot megcsúfoló eljárás során két különböző bíró is felmentette az ellene hozott, koholt vádak alól, joggal merül fel a gyanú az ítélet politikai indíttatásával kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy Mezei Jánost, a jelenlegi döntés is felmenti a korrupció és a sikkasztás vádjai alól, így csak a zsarolás – igencsak megkérdőjelezhető – kérdésében sikerült a vádnak – 2015 óta és 110 tárgyalás után – kiharcolnia valahogy az elmarasztaló ítéletet.

Ismételten egy, az erdélyi nemzetrész vezetői elleni koncepciós eljárásnak lehettünk tanúi, mely jól illeszkedik az elmúlt években az erdélyi magyarság ellen folytatott hadjárathoz, mely nem a 21. század Európáját, hanem a 20. század legsötétebb időszakait idézi fel. Az ítélet kártérítésre vonatkozó része pedig külön felháborító, hiszen még a kommunista bábbíróságok sem ítélték a kirakatperek áldozatait az őket lehallgató kollaboráns ügynökök kifizetésére.

Az ítélet súlyos csapás politikai közösségünk számára, mely hátterében az erdélyi magyar nemzeti oldal szétverésének szándékát látjuk. Emellett a ma kimondott jogerős döntés üzenet minden településvezetőnek, hogy pórul jár, ha a választói érdekében felveszi a harcot a közösségeinket kizsákmányoló és elsorvasztó háttérhatalmakkal szemben.

Mindezek ellenére továbbra sem fogunk engedni a megfélemlítésnek, és az Erdélyi Magyar Szövetség megmarad a Mezei János vezetése alatt kijelölt nemzeti úton. Az erdélyi magyarság vezetőit pedig arra bátorítjuk, hogy vegyenek példát az EMSZ elnökének kiállásáról, aki kálváriájának nyolc éve alatt is – minden fenyegetés ellenére – vállalta, hogy továbbra is közösségünk érdekében tevékenykedjen. Csak akkor van nemzetünknek jövője, ha vezetőink ilyen töretlen hittel és eltántoríthatatlanul néznek szembe az előttük álló kihívásokkal.

Minden általunk ismert tény alapján hiszünk Mezei János ártatlanságában, valamint a továbbiakban is számítunk támogatására és munkájára az erdélyi magyarság érdekében.

 

 

 

Total
0
Megosztás
Előző hír

Felújították az egykori zárdaépületet Székelyudvarhelyen

Következő hír

Két brassói esemény beharangozója

Related Posts
Total
0
Megosztás