Erre kell figyelni, mielőtt használt autót veszünk

A nehéz gazdasági helyzet alapvetően visszafogja a keresletet az autók iránt, aki pedig mindenképpen vásárlásra adja a fejét, az először a használt autók piacán néz körül, ahol alacsonyabbak az árak.

Azonban sokaknak riasztó lehet a használtautó-vásárlás, hiszen számos rémtörténet kering arról, hogy a vevők miként jártak pórul. Lehet hallani olyan esetről, amikor a megvásárolt autóról kiderült, hogy végrehajtás alatt áll, de olyan is előfordult, hogy egy lopott autóért fizetett a vevő, amit a rendőrség végül le is foglalt.

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója a budapesti Világgazdaságnak elmondta: egy használt autó megvásárlása előtt az első lépésnek mindenképpen annak kell lennie, hogy a vevő utánanéz a kocsi életútjának. Ezt a legegyszerűbben a Belügyminisztérium által működtetett Járműszolgáltatási platformon lehet megtenni. (Romániában a szállításügyi tárcához tartozó hatóságnál, a Román Gépjármű-nyilvántartónál lehet érdeklődni: https://pro.rarom.ro/istoric_vehicul/dosar_vehicul.aspx)

Az autó életútja mellett fontos a fizikai állapotának a felmérése is. Laikusoknak nehéz lehet felmérni egy használt autóról, hogy milyen állapotban van, de néhány apró jel utalhat arra, hogy a jármű nagyobb gondokkal küzd, mint amit az eladó beismer. A szakértő szerint például azonnal gyanús lehet, ha egy papíron keveset futott autó kormánya látványosan le van kopva. A küszöbök és az illesztések környékén a rozsda sem jó jel, és azt is érdemes megnézni, hogy az autó elemei párhuzamosan futnak-e.

Az egyik legárulkodóbb jel az autók festése. Egy baleset után az egyes elemeket le kell lakkozni, ezzel pedig újabb rétegek kerülnek a felületre. Ma már elérhető áron lehet rétegvastagság-mérő berendezéseket vásárolni, amelyekkel ellenőrizhető, hogy az autón a gyári bevonatvastagság van-e, vagy esetleg többször lefestett elemei vannak az autónak. A gyári bevonatréteg általában 80–120 mikron közötti vastagságú, ennél látványosan magasabb értéknél gyanakodni kell, hogy valami van a kocsi múltjában, amiről eddig nem volt szó.

A JóAutók.hu vezérigazgatója ehhez hozz tette, hogy a technika fejlődésével a szerelők is egyre ügyesebbek, így mindig lehet olyan hiba, amit sikerül tökéletesen elfedni.

(Forrás: Magyar Nemzet)

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás