Kórusban tagadtak és hazudtak

Giuliano Amato korábbi olasz miniszterelnök szerint egy eltévedt francia rakéta miatt zuhant le egy olasz utasszállító gép még 1980-ban, a tragédia nyolcvanegy ember életét követelte – számolt be az Associated Press hírügynökség.

A korábbi kormányfő egy interjúban beszélt az esetről, elmondása szerint a franciák Moammer Kadhafi líbiai vezetőt akarták kiiktatni, aki akkor Jugoszláviából utazott volna haza Líbiába. Amato szerint az olasz titkosszolgálatok idejekorán figyelmeztették Kadhafit a lehetséges támadásra, a líbiai elnököt ezért az eredeti tervekkel ellentétben egy másik géppel szállították Tripoliba.

A NATO nagyszabású hadgyakorlatot tervezett, sok repülőgép bevonásával, ennek során lőtték volna ki Kadhafi gépét − magyarázta a volt olasz kormányfő. Az 1980 júniusában bekövetkezett tragédiát követően a francia, amerikai és NATO-tisztviselők egyöntetűen tagadták, hogy aznap éjszaka bármiféle katonai tevékenységet végeztek volna a Földközi-tenger légterében.

A 81 ember életét követelő baleset körülményei azóta sem tisztázottak. A Bolognából Szicíliába tartó Itavia utasszállító gép fedélzetén a „hivatalos vélemények” szerint bomba robbant, de a roncs vizsgálata egyértelműen alátámasztjotta, hogy rakéta okozta a tragédiát. Amato szerint ezt egy francia vadászgépről lőhették ki, amely valahol Korzika déli partjainál szállhatott fel. „A leghitelesebb verzió szerint a gép lezuhanása a francia légierő felelőssége, amerikai együttműködéssel” – mutatott rá. „Mindig felteszem magamnak a kérdést, hogy egy olyan fiatal elnök, mint Emmanuel Macron, miért nem akarja megszüntetni a Franciaországra nehezedő szégyent” − idézi az AP Amatót.

A volt olasz miniszterelnök a francia államfőhöz fordult azzal a kéréssel, hogy vagy bizonyítsa be, hogy a vádak alaptalanok, vagy kormánya nevében kérjen bocsánatot Olaszországtól és az áldozatok hozzátartozóitól. Giorgia Meloni jelenlegi római kormányfő pedig Amatót szólította fel, hogy igazolja állításainak igazságtartalmát annak érdekében, hogy az olasz kormány elkezdhessen vizsgálódni az ügyben. „Amato szavai figyelemreméltók, de ezek csupán személyes következtetések egyelőre” – vélte az olasz miniszterelnök.

A franciákat érő vádak nem új keletűek. 2008-ban Francesco Cossiga volt olasz elnök – aki a tragédia bekövetkeztekor miniszterelnök volt – szintén arról beszélt, hogy az utasszállítót egy francia rakéta találta el. Amatóhoz hasonlóan Cossiga szerint is az olasz titkosszolgálatok informálhatták Kadhafit az ellene készülő merényletről.

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás