Feszültséget gerjesztenek a románok Marosvásárhelyen

A marosvásárhelyi képviselős-testület legutóbb ülésén a román pártok képviselői nem vettek részt vagy ellene szavaztak az önkormányzat és az Intersport sportklub közötti együttműködési megállapodásnak – írta a helyi sajtó.

A határozattervezet arról szólt, hogy a város támogatná a Székelyföldi Körverseny nevű nemzetközi kerékpárversenyt. A román nacionalisták szerint egy ilyen rendezvényt nem finanszírozhatnak a marosvásárhelyiek pénzéből, nem fizethetik „egy nem létező vidék kerékpártúráját‟. A sportnak nincs etnikai hovatartozása vagy területe, jelentették ki. A nemzeti liberálisok például bojkottálták a rendkívüli ülést, mert hogy ők nem szavaznak „egy nem létező területről elnevezett‟ határozati javaslatra.

Ám minden bojkott és ellenszavazat dacára az RMDSZ-frakció és egy POL-os tanácsos szavazata elég volt ahhoz, hogy a határozat átmenjen. A PNL megyei elnöke erre feszültségkeltésről, veszélyes precedensről, törvénytelenségekről szólva adott ki fenyegető hangú nyilatkozatot.

Az ülésről a polgármesteri hivatal is közleményt adott ki. Eszerint az augusztus 9-i rendkívüli ülésen a városi tanács jóváhagyta az év második felére vonatkozó sportpályázatok – vissza nem térítendő – összegeit helyi költségvetési forrásokból, és jóváhagyták a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal és az Intersport sportklub közötti partnerségi szerződés megkötését a Székelyföldi Körverseny nemzetközi kerékpárverseny megszervezése érdekében, amelyen összesen 20 csapat indul(t) – Romániából, Ausztriából, Belgiumból, Bulgáriából, Lengyelországból, Magyarországról, Németországból, Olaszországból, Szlovákiából és Ukrajnából – a város központjából.

A legújabb szélsőnacionalista kirohanás pedig a nemrég felállított Hunyadi-szobor kapcsán hangzott el. A Maros megyei kormánybiztosi hivatal felszólította a vásárhelyi önkormányzatot, hogy írassa ki a várban álló szobor talapzatára románul, hogy: Iancu de Hunedoara. S bár Hunyadi János — aki épp ma 566 éve halt meg Zimonyban — nevét eredetileg sem merték magyarul kiírni a szoborállítók, a románoknak a latin felirat sem elégséges és tetsző. Nekik Iancu kell…

Total
5
Megosztás
Total
5
Megosztás