Gázvezeték felrobbantására készült egy ukrán ügynök

Megakadályozta egy ukrán ügynök tervezett robbantásos merényletét a Törökországba és Európába energiát szállító gázvezeték ellen az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) – közölte a szolgálat közkapcsolati központja ma a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel.

A támadást a tájékoztatás szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) egy 44 éves, orosz állampolgárságú ügynöke készítette elő, akit korábban Ukrajna területén szerveztek be. A gyanúsítottat és négy, ugyancsak orosz állampolgárságú bűntársát őrizetbe vették.

Az ügynököt akkor fogták el, amikor egy rejtekhelyről származó két, nagy erejű, házi készítésű kumulatív robbanószerkezetet vett elő. Az FSZB szerint a gyanúsított eszközein megtalálták a kommunikációt, amelyet egyik SZBU-beli kezelőjével folytatott. Ezenkívül a robbanószerkezetek összeállítására vonatkozó útmutatást, pénzátutalás nyomait és a robbantás helyszínének koordinátáit is megtalálták a készülékeken.

Közben az Európai Unió tagállamai állítólag megállapodtak New Yorkban, az ENSZ Közgyűlése alkalmával tartott találkozójukon, hogy újabb szankciókat vezetnek be Oroszországgal szemben, és növelik az Ukrajnának nyújtott támogatást. Ezt Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője jelentette be, miután egyeztetett a tagállamok tárcavezetőivel. De kénytelen volt azt is bevallani, hogy csak reméli: a miniszterek tanácsában egyhangú támogatást kapnak majd az újabb szankciók. Mert ha nem, akkor a külügyérek hiába állapodtak meg szóban…

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás