Hatvan év után a magyar válogatott újra legyőzte az angolokat

A magyar labdarúgó-válogatott bravúros teljesítménnyel szombaton 1-0-ra legyőzte az Eb-ezüstérmes angol csapatot a Nemzetek Ligája A divíziójának nyitófordulójában. A nemzeti tizenegynek 35 ezer magyar gyerek szurkolt a Puskás Arénában.

A találkozón Szoboszlai Dominik szerezte a győztes találatot büntetőből a 66. percben. Az angol válogatott az előző 22 mérkőzésén – tizenegyespárbajt leszámítva – nem kapott ki.

A magyarok ezt megelőzően az 1962-es világbajnokságon múlták felül az angolokat, azóta három döntetlen mellett 12-szer vereséget szenvedtek a szigetországiaktól.

Rossi: ez egy újabb gyöngyszem

Marco Rossi egy újabb gyöngyszemnek nevezte a magyar labdarúgó-válogatott 1-0-s győzelmét az Eb-ezüstérmes angolok felett.

„Ez egy újabb gyöngyszem, melyet felfűzhetünk arra a láncra, amire az elmúlt években összegyűjtöttünk már néhányat” – jelentette ki az olasz szakember. „Ez egy olyan csapat, amely már nem fél megküzdeni erősebb ellenfelekkel. Én ugyan nem mérhetem magam az ellenfél edzőihez, ahogy a mi játékosainkat sem az ellenfél játékosaihoz, ennek ellenére nem félünk megmérni magunkat velük. Ez a válogatott most már egy csapat, lehet, nem a legjobb, de nagybetűs csapat” – tette hozzá.

Az 57 éves tréner a meccset értékelve úgy vélekedett, kiegyensúlyozott találkozó volt. Szerinte Anglia többet birtokolta a labdát, előrébb támadott le, de igazán csak az utolsó húsz percben tudott fölényben futballozni, amikor már hátrányban volt.

„Ahogy a meccs előtt is mondtam, Anglia legyőzéséhez majdnem tökéletes meccs kell. Ez nekünk ma sikerült, csupán az utolsó periódusban érződött már a fáradtság. Gulácsi nagyon jó volt, bizonyos helyzetekben szerencsénk is volt, de az eredmények nem véletlenül hullanak az ölünkbe, megdolgoztunk azért, hogy olykor a szerencse is mellénk álljon. Ez a siker az áldozatvállalás érdeme volt” – mondta Rossi, aki hozzátette, gratulál a játékosoknak ehhez a teljesítményhez.

Az olasz szakvezető az MTI érdeklődésére úgy fogalmazott, nagyon örül, hogy a kilátogató gyerekeknek győzelmi élményt ajándékozhattak, mert „ők jelentik a jövőt”. Szerinte sokáig szívükben marad ez az élmény.

A találkozó előtt a csapatkapitány, Szalai Ádám is beszélt a társaihoz, hogy „kutyakötelességük” ennek a 30 ezer gyereknek megmutatni, mire képesek egy ilyen kiváló angol csapat ellen.

Csalódott az angolok szövetségi kapitánya

Gareth Southgate, az angolok szövetségi kapitánya sokkal csalódottabban értékelt: „Tudtuk, hogy nehéz meccs lesz, a tavalyi két vb-selejtező is nehéz volt. Más is megszenvedett a magyarok kemény védekezésével. A hosszú szezon és hőség sem segített, de sokat tanulhatunk ebből a vereségből. El kell fogadni, hogy nem lehet minden meccset megnyerni.”

Az angol szakvezető egyben dicsérte a magyar csapatot, amely szerinte nagyon jól állta a sarat a letámadással szemben is. Úgy vélte, a döntetlen igazságosabb lett volna, a büntető vitatható volt, de nem volt elég helyzetük ahhoz, hogy nyerjenek.

„A magyar csapat nincs a hét-nyolc legjobb válogatott között, de nagyon nehéz futballozni ellene, ezért ha nem játszunk nagyon jól, nem tudjuk megverni” – összegzett Southgate.

Szalai Ádám: a gólig az utóbbi évek egyik legjobb teljesítményét nyújtottuk

Szalai Ádám, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya szerint az együttes a gólig az elmúlt évek egyik legjobb teljesítményét nyújtotta szombat este a Puskás Arénában.

„Nagyon jól játszottunk a labdával, és szépen építettük a támadásainkat, de ezt az egészet már régóta gyakoroljuk, hiszen a labda elleni játékunkkal eddig sem volt gond” – mondta a meccs után a svájci Baselben légióskodó csatár.

Szalai úgy vélte, a vezető gól megszerzése után valamelyest visszaállt a saját térfelére a magyar csapat, de az első találatig olyan játékot nyújtott, ami az utóbbi évek legjobb három teljesítményébe kívánkozik.

„Jól építkeztünk Gulácsitól a védőink és a védekező középpályásaink bevonásával, kiválóan hoztuk ki a labdákat, ráadásul mindezt Anglia ellen tettük” – fogalmazott a 34 éves támadó, aki hangsúlyozta, pályafutása egyik legemlékezetesebb pillanata, hogy 35 ezer gyerek előtt léphetett pályára.

„Mondtam a többieknek a meccs előtt, hogy most úgy megyünk ki a pályára, hogy az itt lévő nézők jelentős részének mi vagyunk a példaképei, és ez még akkor is igaz, ha közülük nem mindannyian lesznek végül labdarúgók” – nyilatkozta Szalai, és hozzátette: ahogyan a gyerekeknek, úgy nekik, játékosoknak is meghatározó élmény volt ebből a szempontból ez a találkozó, amelyen „mindenki hallhatta, hogy mit adtak nekünk ezek a gyerekek”.

Megérdemelt győzelmet aratott a válogatott

Schäfer András, az Union Berlin középpályása úgy vélte, megérdemelt győzelmet aratott a válogatott, amelynek az első pillanattól az volt a célja, hogy az összecsapás minél nagyobb részében birtokolni tudja a labdát.

„Tudtuk, hogy csak így maradhatunk meccsben az ilyen kvalitású ellenfelekkel szemben, úgyhogy időnként sikerült fölényben is futballoznunk” – nyilatkozta 23 éves játékos, aki kiemelte, sokat számított, hogy van már tapasztalatuk a világ élvonalába tartozó nemzeti együttesek elleni mérkőzéseket illetően.

„Természetesen nagyon örülünk az eredménynek, de szeretnénk a földön maradni, mert ez csak egy meccs volt abból a hatból, ami vár ránk ebben a csoportban” – mondta Schäfer.

„Kihozzuk magunkból a maximumot”

A győztes gólt szerző Szoboszlai szintén azt hangsúlyozta, hogy a legfőbb cél a labdabirtoklás volt, és úgy vélte, a válogatottnak sikerült is megvalósítania az előzetes tervet.

„Az angolok nem úgy kezdtek, ahogyan azt ők elképzelték, és az is lehet, hogy úgy álltak fel, hogy itt mindenképpen nyerni fognak. Mi viszont azzal mentünk ki a pályára, hogy mindegy, melyik csapat van itt a Puskás Arénában, kihozzuk magunkból a maximumot” – mondta az RB Leipzig középpályása.

Szoboszlai elárulta, ezt a találkozót még ki fogják elemezni, majd készülnek az Európa-bajnok olaszok ellen.

„Ott is úgy fogunk pályára lépni, hogy szeretnénk megnyerni a mérkőzést” – tette hozzá.

A magyar válogatott kedden az Európa-bajnok olaszok vendége lesz Cesenában a Nemzetek Ligája második fordulójában.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Udvardy György veszprémi érsek: „A béke Isten ajándéka, de a békét teremteni kell”

Következő hír

Németh Zsolt: a Kárpát-medencei országok biztonsága a mi biztonságunk is

Related Posts
Total
0
Megosztás