Holnap Székelyudvarhelyen provokálnak Tîrnoveanuék!

A Székelyhon.ro úgy tudja, hogy a román himnusz napja alkalmából vonul fel pénteken Székelyudvarhelyen a Calea Neamului (Nemzet Útja) elnevezésű szélsőnacionalista román szervezet több tíz tagja. A himnusz eléneklése mellett úgymond árva gyerekeknek szeretnének segíteni...

A román himnusz napjának székelyudvarhelyi megünneplésére buzdít mindenkit Facebook-oldalán Mihai Tîrnoveanu, a „civil” szervezet elnöke, aki az úzvölgyi magyar katonatemető meggyalázásáért és legutóbbi tusványosi arcátlan provokációért is felelős. Bejegyzésében hosszan fejtegeti, hogy miért is lényeges hangjukat hallatni a településen, ott, ahol szerintük politikailag erősek az autonómiatörekvések.

Zörgő Noémi, a székelyudvarhelyi önkormányzat szóvivője elismerte: hivatalosan is beadtak egy kérést a városházán a megmozdulásukkal kapcsolatban. Eszerint hetvenen szeretnének részt venni a magyarellenes demonstráción, amely pénteken délután fél hatkor kezdődik a Kossuth Lajos utcai ortodox templomnál. Innen fognak felvonulni a városközpontban lévő Millenniumi Emlékoszlophoz, ahol eléneklik a román himnuszt.

Venczel Attila főjegyző azt mondta: a szervezet kérésének átvizsgálásakor semmilyen törvényes indokot nem talált a hatósági szervek és a városháza képviselőiből álló bizottság, amiért ne lehetne megtartani a rendezvényt. Közölte, az eseményen fokozott hatósági jelenlét lesz, mindenkit arra kér, hogy tartózkodjanak a közrend megzavarását célzó megnyilvánulásoktól.

Mihai Tîrnoveanu azt is közli a közösségi médiában, hogy a himnusz eléneklése után a Cserehátra között lévő Szent József szervezethez látogatnak el, ahol az ott élő árva gyerekeknek szeretnének segíteni tartós élelmiszerekkel. Mint ismeretes, a város fölötti Cserehát dombra a kilencvenes évek közepén telepített román görögkatolikus apácákat és az ország különböző részeiből hozott árva-félárva román gyermekeket a bukaresti hatalom, a helyi RMDSZ (Ferenczy Ferenc és Szász Jenő polgármesterek) cinkosságával.

A „hagymakupolás honfoglalás”, azaz a Székelyföld és egész Erdély elrománosításának folyamatába illő kísérlettel szemben a legendás székely közösségi szószóló és autonomista politkus, Bardóczy Csaba és néhány társa léptek fel. A sokak által székely szabadságharcosnak tartott férfit idővel a román titkosszolgálat csapdába csalta, el akartál ítélni, ami elől Magyarországra menekült. Noha az igazságért akár a karhatalommal is bármikor kész volt puszta kézzel szembe szállni, ám élete lassan kisiklott. Az ’56-os forradalom 50. évfordulóján Budapesten a rendőrterrorral is szembe ment, de Bardóczy Csabára nem vigyázott sem a nemzet, sem az övéi: az erőtlenné váló, cigányok által csicskáztatott, gyakran véresre vert ferencvárosi hajléktalan sok éven át hányódott a magyar fővárosban. Végül 2021. február 7-én Szent Margit kórház hajléktalan-elfekvőjében halt meg, alig 66 évesen. Bardóczy Csaba földi maradványait március 6-án szülőfalujában, a kőrispataki temetőben adták vissza az anyaföldnek.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Román újságíró: Orbán Viktor politikai gondolkodóként értékelt

Következő hír

Terroristák, maffiózók kezébe kerülhetnek az Ukrajnába küldött segélyfegyverek

Related Posts
Total
0
Megosztás