Így menekülnek az ukrán fiatalok a kegyetlen kényszersorozás elől

Több százezer ukrán fiatal menekül, hogy elkerülje a kényszersorozást, gyakorlatilag a biztos halált. Abban, az egyébként közismerten korrupt Ukrajnában, amely az úgymond hősiességet tette legfontosabb erényévé, a mozgósítást megtagadók témája természetesen tabunak számít. A nyugat-európai médiumokban egy sort alig lehet olvasni a sorozókat lefizető vagy a magukat megcsonkító fiatalokról, vagy üregekben, esetleg erdőkben hónapokig bujkáló férfiakról. Ők azok, akik egyszerűen élni akarnak, nem akarják, hogy erőszakkal besorozzák őket. A harctéren egyébként egy ukrán katona átlagosan négy óra alatt hal meg. Eközben a kigyúrt, aranyláncos, aranyfogú, agyontetovált, újgazdag ifjú ukrán maffiózok ezrei, tízezrei nyugati vagy öbölbeli üdülőparadicsomokban dekkolva várják a háború végét, ők már annak kitöréseko elhagyták „szeretett Ukrajnájukat”.

„A nap már rég felkelt, és máris szaporodnak az üzenetek a „ConvocationsKiev” fedőnevű Telegram csoportban: „Reggel 7:35. Megállítottak egy kisbuszt a Jytomyr autópálya ellenőrzőpontjánál, Kijev bejáratánál. Minden autót, amiben férfiak vannak, megállítanak. (…) 7 h 47. A Myloslavska utca 2. szám alatti lakásokban civil ruhás toborzók közvetlenül a lakásokban osztják ki a behívóparancsokat. (…) 8 h 02. A Novi Petrivtsi ellenőrzőpontnál szabad az út.”

Mint minden nap, ma estig is vagy száz ilyen üzenetet írtak. Csak Kijev városában több mint 110 ezer névtelen ember mutatja meg rendszeresen fotókkal vagy videókkal, hogy hol kézbesítik a katonák és a rendőrök a „nyertes lottószelvényeket”. Ez a beceneve ironikusan a behívó parancsoknak, amelyekkel bármely ukránt mozgósíthatnak a hadseregbe. A Telegram-üzenetfolyamban tanácsokat is adnak: „Csak azok adhatnak át behívót, akik közvetlenül egy toborzóközpontnak dolgoznak, az átlag katonák nem.” „Lemberg-i (Lvov) behívók”, „Mikolajev-i behívók”…

Ilyen telegram-csoportok ma már Ukrajna-szerte, több százezer taggal működnek.

Anatolij kifejezetten ellenzi a mozgósítást, ő az egyik ilyen Telegram-csoport moderátora, erről a Le Figarónak beszélt. A francia jobbközép újság is hónapokon át Zelenszkij hősiességét zengte, de mivel a franciáknak is egyre inkább kezd elege lenni abból, hogy egy számukra idegen országot pénzeljenek, a közvélemény változásának megfelelően már a Le Figaró is megjelentetett egy cikket a katonai szolgálat elől menekülő ukránokról.

Tehát Anatolij így nyilatkozott: „Engem nem érintene közvetlenül a mozgósítás: 24 éves vagyok, és csak a 27 év felettieket lehet mozgósítani. De vannak olyan rendőrök is, akik figyelmen kívül hagyják ezt a törvényt… szerintem a mozgósítás nem produktív, sok behívott fizikailag vagy szellemileg képtelen harcolni. Ez egy modern háború, a minőség számít, nem a mennyiség. Katonák mondták nekem: nincs szükségünk olyan besorozott újoncokra, akiknek nincs motivációjuk és akik félnek a haláltól” – teszi hozzá Anatolij, majd arra kérdésre is válaszol, hogy ő miért maradt a hátországban és nincs a fronton.

„Azért nem vonultam be, mert képtelen vagyok ölni. Én a Donbaszból, a jelenleg megszállt Szjevjerodoneckből származom. 2014 óta ismerem a szeparatistákat, akik azt hitték, hogy Oroszország majd mindent megad nekik… De számomra ez a háború kevésbé az ő hibájuk, mint az orosz propagandaé. Ez nem egy népek közötti háború, sokkal inkább a velünk szemben álló orosz imperializmusé.”

„Mielőtt betölti a 18. életévét, minden ukrán fiatalembernek jelentkeznie kell a sorozóközpontban. ha alkalmasnak nyilvánítják őket, felkerülnek a mozgósíthatók listájára” – magyarázza Alekszej, aki korábban egy toborzóközpontban dolgozott. „Ma a mozgósítás elsősorban a negyvenes éveikben járókra irányul, mert ők vonakodnak a legkevésbé. A probléma az, hogy a mozgósítási listáink már nem felelnek meg a valóságnak. Lehet, hogy az egyik személy megváltoztatta a telefonszámát, a másik elköltözött…” – teszi hozzá. Hogy ezt a szervezetlenséget elkerüljék, mostantól mindazoknak, akiket mozgósítani lehet, be kell jelenteniük címváltozásukat az ukrán katonai hatóságoknak.

„A sorozás várólista alapján működik” – teszi hozzá Alekszej. – A lista tetején a veteránok vagy a katonai kiképzéssel rendelkező férfiak állnak. Aztán jönnek azok, akik már letöltötték katonai szolgálatukat, vagy valamilyen más kiképzésben részesültek. Végül azok a tapasztalat nélküliek zárják a listát, akik nem jelentkeztek önkéntesnek”. Ha csak félszavakban is, de Alekszej elismeri, hogy „meg lehet erőszakolni” ezt a rendszert, azaz gyorsítani lehet, és ha „sürgős a helyzet”, a kezdők is mozgósíthatók.

(Forrás: Origo.hu)

Total
0
Megosztás
Előző hír

Kinek virágzik a tulipán?

Következő hír

A román állam ismét lekenyerezte az RMDSZ-t

Related Posts
Total
0
Megosztás