A román állam ismét lekenyerezte az RMDSZ-t

Kormányhatározatot fogadott el szerdai ülésén a Ciucă-kormány a nemzeti kisebbségek „projektjeinek” támogatására szánt, 235 millió lej (48 millió euró) kiutalásáról. A romániai kisebbségi szervezetek közül az RMDSZ veheti át a legnagyobb összeget a magyar közösség részére, több mint 51 millió lejt.

A romániai magyarság érdekvédelmét és közképviseletét román nemzetállami beleegyezéssel és törvényi háttérrel évek óta kisajátító RMDSZ ismét megkapta a központi „hűségpénzt”. Az erről szóló sajtóhírek – köztük a magyar nyelvűek is – következetesen hamisan állítják, hogy ezt a pénzt úgymond az „erdélyi magyarok” kapják. Holott valójában kizárólag az RMDSZ, azaz a kisebbik román kormánypárt kapja, amelyik ráadásul a hatalom részeseként önmagának osztotta ki ezt a több mint 10 millió eurót. Amit – erről számos tényfeltáró riport jelent meg az évek során – kizárólag önmagára, saját pártapparátusának működtetésére és az alárendelt intézmények, szervezetek, álcivil entitások fenntartására, a romániai magyar egypártrendszer finanszírozására fordít.

Nicolae Ciucă miniszterelnök a tegnapi kormányülés elején azt mondta: „Ezekkel a támogatásokkal a nemzeti kisebbségekhez tartozó román állampolgárok hagyományainak, nyelvének és kultúrájának, kulturális és nyelvi identitásának megőrzését, illetve népszerűsítését célzó projektjeit finanszírozzuk. Összesen 235 millió lejről van szó, amit az ország valamennyi nemzeti kisebbségi közösségének szánunk.” Független bukaresti elemzők kertelés nélkül fogalmaznak: ezekkel a summákkal a törvényhozásban üldögélő kisebbségi képviselők voksait vásárolja meg a mindenkori hatalom.

Az intézkedésről a nemzeti kisebbségek képviselőivel is egyeztettek a hét elején tartott megbeszélésen – mondta a kormányfő, de ezt úgy kell érteni, hogy csakis azokkal egyeztettek, ha egyáltalán egyeztettek, akik ezen nemzeti kisebbségek úgymond „akkreditált” képviselői. Azaz a mindenkori romániai választásokon elindult és parlamenti mandátumot szerzett, a román törvények alapján működő és képviseleti monopóliumot szerzett kisebbségi szervezetek vezetőivel. Vagyis azzal a 17-tel, akik most a román parlament alsóházának „nemzeti kisebbségek frakcióját” alkotják (18-an voltak, de a „romániai olaszok” teljesen román nevű, moldvai illetőségű képviselőjét tavaly kizárták maguk közül a kisebbségi líderek), ugyanakkor a legnépesebb romániai nemzeti kisebbségnek, a magyarnak nincs képviselője ebben a csoportban, hiszen az RMDSZ politikai versenypártként ugrotta meg legutóbb is a bejutási küszöböt, ergo parlamenti pártként képviseli a romániai magyarságot és veszi fel az összmagyarságnak járó tízmillió eurót, annak ellenére, hogy a legutóbb választásokon csak a szavazásra jogosult magyarok alig egyharmadának voksait szerezte meg. (Ciucă bizonyára egy nagyot egyeztetett Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel is, aki az ő egyik helyettese a kormányban…)

A miniszterelnök úgy tudja (mert ezt mondták neki), hogy ez a 235 millió lej a nemzeti kisebbségekhez tartozó állampolgárokhoz jut, akik ezt hagyományaik, nyelvük és kultúrájuk, kulturális és nyelvi identitásuk megőrzésére, illetve népszerűsítésére költhetik. Holott valójában ez a pénz a már említett kisebbségi szervezetek és az RMDSZ nevű párt kasszájában köt ki, ez utóbbi esetében a Communitas nevű pártalapítványnál, ami aztán elkölti „saját belátása szerint”…

Évek óta hiába kérik a romániai magyarok érdekvédelmét és közképviseletét ellátó más szervezetek is az ő tagjaiknak, szimpatizánsaiknak, szavazóiknak stb. járó részt ebből az apanázsból, sosem kaptak semmit. Annak idején ugyanis az RMDSZ kieszközölte, hogy kizárólagos kezelője, elköltője lehessen ennek az évente kiosztott, évről évrő növekvő summának, s ezt egy – a demokráciát, jogállamot és igazságérzetet sértő – törvénybe is bevitte. Tudják, hogy nem etikus ez a gyakorlat, de cinikusan hangoztatják: legális.

R. B. M.

Total
0
Megosztás
1 comments

Comments are closed.

Előző hír

Így menekülnek az ukrán fiatalok a kegyetlen kényszersorozás elől

Következő hír

A hármas koalíció védi a volt szekusok különnyugdíját

Related Posts
Total
0
Megosztás