Késik Románia schengeni csatlakozása

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke úgy nyilatkozott, minden tőle telhetőt meg fog tenni annak érdekében, hogy Románia megtegye a következő lépést a schengeni övezethez való csatlakozás felé, ugyanis szerinte ennek késleltetése „helytelen és szükségtelen”.

Metsola brăilai és galaci újságírókkal találkozott Strasbourgban; a román újságírók Mihai Tudose és Dan Nica szocialista európai parlamenti képviselők meghívására látogattak el az Európai Parlamentbe. A máltai politikusnő kijelentette előttök, prioritásnak tekinti Románia schengeni csatlakozását, és úgy véli, nem lehet többé politikai kifogásokkal elodázni ezt, lévén, hogy az ország minden törvényes és technikai feltételt teljesített. Kifejtette, itt az ideje, hogy az EU ne csupán egy gazdasági-kereskedelmi tömbnek tekintse magát, hanem a demokrácia közös értékei mellett elkötelezett közösségnek.

Tudose a maga során azt mondta, Románia már az ő miniszterelnöksége idején (azaz 2017 második felében) teljesítette a csatlakozási feltételeket, és a késleltetés egyszerűen politikai érdekek következménye, „ami nem korrekt”.

Roberta Metsola ígéretet tett arra, hogy fel fog szólalni az Európai Tanács előtt Románia schengeni övezetbe való felvételének támogatása érdekében. „Igazuk van, ez egy nehéz helyzet, amelyen sok ország keresztülment, de Románia már túl régóta van ebben a helyzetben. Ez helytelen és szükségtelen, és ezt ki fogom mondani az Európai Tanácsban.”

Nem ő az egyetlen brüsszeli bürokrata és nyugati politikus, aki ilyen hangzatos és udvarias kijelentéseket, illetve ígéreteket tesz ez irányba, miközben a román állam vezetői folyamatosan panaszkodnak és sürgetnek, ám a korrupció uralta Románia schengeni csatlakozását felváltva akadályozzák az EU egyes tagjai. Hivatalosan azzal érvelnek, hogy az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus (CVM) nem teszi lehetővé a csatlakozást. Ez egyébként egy olyan védintézkedés, amelyre az Európai Bizottság hivatkozik, ha az Európai Unió új tagállama nem teljesíti a csatlakozási tárgyalások keretében vállalt kötelezettségeit a szabadságjogok, a belbiztonság, az igazságszolgáltatás vagy a korrekt piaci verseny területén. Az pedig nem csak Románia határain belül köztudott és közismert, hogy a kisebbségi jogok biztosítása, a bűnüldözés, az igazságszolgáltatás, a döntéshozatali transzparencia és sok más területen súlyos hiányosságokkal küzd az ország. A társadalom minden szegmensét át meg átszövi a korrupció, a schengeni csatlakozás pedig ennek a rákfenének egyféle exportjával lenne egyenlő.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Felavatták a Petőfi család felújított síremlékét

Következő hír

Nagyenyed és Tordatúr ünnepe

Related Posts
Total
0
Megosztás