Kórházellenőrzések Hargita megyében – késik a fővárosi jelentés

Több szabálytalanságot is találtak a Hargita megyei kórházakban a megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) munkatársai. Az utóbbi hetekben elvégzett ellenőrzéseken tapasztalt problémák miatt bírságokat és megrovásokat kapott két kórház – írja a Székelyhon.ro.

A megye öt kórháza közül háromban, a székelyudvarhelyi, a gyergyószentmiklósi, illetve a maroshévízi kórházban végzett ellenőrzéseket a „sanepid” (tisztiorvosi szolgálat). A csíkszeredai megyei kórház szemészeti osztályán az év elején történt tömeges fertőzések miatt ott már korábban átfogó szakhatósági ankétokat tartottak, ezért az kimaradt a mostani ellenőrzésből, a gyergyótölgyesi pszichiátriai kórház pedig nem vegyes ellátási palettájú intézmény, ott emiatt nem volt ellenőrzés.

Tar Gyöngyi, a közegészségügyi igazgatóság vezetője a sajtónak elmondta, mindegyik ellenőrzött kórházban tüzetesen megvizsgálták munkatársai az intenzív terápiás osztályokat, a belső fertőzések problematikáját és a veszélyes hulladék tárolásának a feltételeit is. A problémák mindig ugyanazok.

A székelyudvarhelyi kórház pénzbírságot és hatósági megróvást, a gyergyószentmiklósi kórház megróvást kapott az ellenőrzések nyomán, a maroshévízi kórház esetében nem volt szükség szankciókra, de ott kisebb is a betegforgalom. Udvarhelyen a veszélyes hulladék tárolásának elhúzódása a gond, ugyanakkor a belső fertőzések jelentési rendje sem volt megfelelő. Utóbbi a gyergyószentmiklósi kórházban sem működött jól. „A belső fertőzések felderítése úgy kellene történjen, hogy az osztályos orvosok, a személyzet, az osztályvezető megállapítja, felfedezi, majd jelenti a belső fertőzéseket vizsgáló osztálynak, és az ott dolgozó szakemberek kivizsgálják, illetve megoldják, megszüntetik a problémát. Itt kicsit fordítva történik: a belső fertőzések osztálya keresgél, és ha talál, akkor megoldja. Az, hogy ez így történik, nyilván annak a jele, hogy még nem vált rutinná, tehát hogy egy olyan feladatot jelent, amit a törvény kényszerít rá a kórházakra” – magyarázta Tar doktornő, aki szerint rendszeresebbé, még inkább a kórházi rutin részévé kellene váljanak az ellenőrzések annak érdekében, hogy „ne az olyan kritikus helyzetekből kelljen levonni a tanulságot, mint amilyen például a csíkszeredai kórház szemészeti osztályán történt”. Gyergyószentmiklós csak megrovást kapott, kisebb gondok miatt.

Tar Gyöngyi elmondta, a járványhelyzet nagyon leterhelte a kórházakat az elmúlt két évben, és az egészségügyi szakhatóság nem is várt tökéletes eredményeket az ellenőrzésektől, ráadásul a székelyudvarhelyi kórházban menedzserváltás is történt, a zökkenőmentes átmenet pedig nem zajlik le egyik napról a másikra.

Az egészségügyi személyzet több tagja is fennakadt az egészségügyi szakhatósági ellenőrzéseken a festett, hosszú körmök miatt, hiszen ezek alatt felgyűlhet a kosz, megtelepedhetnek a kórokozók, ami növeli a belső fertőzések kialakulásának a veszélyét is. Az osztályvezetők felelőssége e téren nem elhanyagolható.

Vannak nehezen orvosolható problémák is a kórházakban: a gyermekgyógyászati osztályokon nehezen, vagy nem is teljesíthető maradéktalanul a gyerekek kor- és betegségcsoportonkénti elkülönítése, hiszen egyszerűen nem áll a kórházak rendelkezésére olyan nagy épületfelelület – gyakran a kétszeresére kellene növelni a gyermekgyógyászati osztályokat, hogy minden feltételnek megfeleljenek.

Ami a csíkszeredai kórház szemészeti osztályán kezelt betegeket érintő januári fertőzéseket illeti, az egészségügyi minisztérium ellenőrző testülete mindmáig adós a vizsgálat eredményével. Tar Gyöngyi szerint a szaktárca által küldött ellenőrök is nagyjából ugyanazt állapították meg, mint a megyei egészségügyi szakhatóság, mást nem is nagyon állapíthattak meg, mert amikor a vizsgálódást megkezdték, akkor már folyamatban volt a szemészeti osztály átépítése, ahogyan azt a DSP elrendelte. Például a műszerek forgalmát biztosító útvonalakat kellett még jobban elkülöníteni.

A székelyföldi illetékesek hiába érdeklődtek a bukaresti minisztériumban, a hivatalos jelentés máig még nem készült el a fél éve történt csíkszeredai kórházbotrányról.

Total
0
Megosztás
Előző hír

„Emberszerű maradványok” a dél-amerikai őserdőben

Következő hír

Megérkezés a Kalota partjára

Related Posts
Total
0
Megosztás