Küszöbön az évfordulós nagy orosz offenzíva

Átfogó, megújult támadást vizionálnak a kelet-ukrajnai fronton a nyugati hírszerző szervek és elemzőintézetek, ami február végén indulhat meg, jelenleg az előkészítése zajlik.

Állítják: ma már semmi kétség nincs afelől, hogy az oroszok heteken belül hatalmas erejű támadást indítanak az ukrán hadsereg állásai ellen. A stratégiai előkészületek, illetve a legújabb átcsoportosítások egyértelműen arra utalnak, hogy az oroszok ezúttal mindent megtesznek a siker érdekében.

Az ukrán vezetés is tisztában van azzal, hogy az oroszok áttörő hadmozdulatra készülnek. Így Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette: Oroszország bosszúhadjáratot tervez februárban, hogy kárpótolja magát a tavaly elszenvedett veszteségekért. Az ukrán titkosszolgálatok ennél is konkrétabb értesülésekkel álltak elő: Andrij Csernyak, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője legutóbb arról beszélt, tudomásuk szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök most azt a parancsot adta, hogy az orosz csapatok márciusig foglalják el a Donyecki és a Luhanszki területet (Ukrajna keleti, oroszok lakta megyéi). Az ukrán védelmi miniszter szerint a támadás február 24-én, vagyis az invázió egy éves évfordulóján indul. Egy, a Financial Timesnak nyilatkozó ukrán tisztviselő szerint várhatóan az orosz elit katonai egységei vezetik majd az offenzívát, a gépesített dandárokat légi deszantosokkal és tengerészgyalogos egységekkel erősítették meg.

Az ukrán félelmeket igazolja az is, hogy Zelenszkij velőtrázó felhívásokban követel a NATO-tól és az EU-tó, de valójában a világrendőr USA-tól védelmet, pénzt, hadianyagot, miközben mindenféle tárgyalást és esetleges tűzszünetet elutasít.

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, jelenleg a moszkvai biztonsági tanács elnökhelyettese, kijelentette: minél többet támogatják nyugatról az őrült bohócot, annál többet fog lopni a parazita kleptomániás haverjaival. „Ennek a szerencsétlen területnek a gazdasága egyre inkább egy bűzölgő rothadássá válik. Még azokban az országokban is erről beszélnek, amelyek az örök európai szeretetet ígérik az ukránoknak” – írta. Medvegyev szerint az ukrán költségvetésnek 55 milliárd dollárt kellene valahonnan összekaparnia, de minél többet könyörögnek az ukránok a Nyugattól, annál előbb fog összeomlani gazdaságuk. „A Nyugatnak van tapasztalata abban, hogyan kell kinyírni kísérleti államokat. (…) Ukrajnának is ez lesz a sorsa: előbb megerőszakolják, majd hagyják megdögleni a történelem szemeteskosarában” – fogalmazott az orosz politikus.

Független elemzők szerint a Zelenszkij-rezsim léte forog kockán: az amerikai bábkormány addig van hatalmon Kijevben, ameddig a 2014-es Euromajdan (a nyugatról szervezett puccs) után beindult oroszellenes „rendszerváltó” kurzust tartani lehet.

Közben Naftáli Benet volt izraeli kormányfő egy interjúban elkottyantotta, hogy a Moszkva és Kijev közötti béketárgyalásokat az Ukrajna elleni orosz invázió kezdeti szakaszában a nyugati országok szakították meg. Az orosz–ukrán tárgyalásokon 17–18 megállapodástervezet is született, miután az első eszmecserék egyikén Putyin kifejezte készségét az orosz „különleges hadművelet” céljaként megnevezett „nácitlanítás” és „demilitarizálás” feladására, Zelenszkij pedig nem zárkózott el az ukrán NATO-tagságról való lemondásról. De hiába állt készen a békekötésre Putyin és Zelenszkij, az Amerikai Egyesült Államok érdekei mást kívántak. Azóta nagy lendületet vett az amerikai fegyvergyártás, a cseppfolyós gáz szállítása, nőtt az USA nyugat-európai gazdasági befolyása, óriási háborús profitra van kilátása a nyugati fináncoligarchiának.

Ugyanakkor Washingtonnak ma már senki sem hisz, hiába próbálják cáfolni azt a Fehér Házban vagy a Pentagonban, hogy Kelet-Európában nem egy amerikai–orosz proxy-háború zajlik. „Szinte egyetlen rakétacsapást sem hajtunk végre anélkül, hogy ne egyeztetnénk előtte az amerikaiakkal” − fogalmazott a The Washington Post amerikai (!) napilapnak egy neve elhallgatását kérő ukrán tisztviselő. Az USA pedig az utolsó ukrán katonát is hajlandó bevetetni annak érdekében, hogy kiszorítsa Oroszországot a világhatalmi uralmi pozíciókból.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Eddig huszonötezer halott, de kétszázezren hiányoznak

Következő hír

Tapsra vártak

Related Posts
Total
0
Megosztás