Látogatható a felújított Tűzoltótorony Kolozsváron

Többéves felújítási folyamat után látogatható a kolozsvári Tűzoltótorony, a hétfőn este átadott műemlék épület kiállítótérként és kilátóként is szolgál.

A toronyból 360 fokos rálátás nyílik Kolozsvár belvárosára, így elsősorban a turistáknak szánták – hangzott el a hétfő esti nyitóünnepségen. Emil Boc polgármester emlékeztetett, hogy a régi városfal részét képező torony eredetileg védelmi célokat szolgált, majd a Fellegvár megépültével elveszítette katonai szerepét. Új szintekkel egészült ki és új feladatot kapott: az esetleges tűzeseteket figyelték innen.

Újabb korszak kezdődik több száz éves történetében, a kreativitás és innováció időszaka –mondta a polgármester arra utalva, hogy a műemlék kiállítótér, koncertek és konferenciák színhelye is lesz. De korábbi szerepére is történik utalás, a Kolozs megyei tűzoltóság is szervez majd itt rendezvényeket – hangzott el. Az alkalomra a felügyelőség két régi szivattyúgépet is restauráltatott, melyeket a torony bejárata előtt állítottak ki, és díszegyenruhába öltözött alkalmazottak álltak őrt mellettük.

A nyitóünnepség után a jelenlévők bejárták a restaurált épületet, melynek a szakemberek visszaadták eredeti arculatát, a középkori lőrések is láthatók lettek. A torony legfelső szintjén található kilátót fémlépcsőn és felvonón is meg lehet közelíteni. Fölé óriástükör került födémként, mely az itt található Kolozsvár-makettet és a torony közvetlen környezetét is visszatükrözi.

A Tűzoltótorony felújítása volt az első olyan kolozsvári projekt, melyre a romániai építészkamarával közösen tervpályázatot írt ki az önkormányzat. A 2018-ban elkezdett munkálat azonban elhúzódott, ezért a polgármesteri hivatal felbontotta a szerződést a kivitelezővel, és új cégre bízta a befejezését.

A 11,1 millió lej (891,2 millió forint) értékű beruházás nagyrészt uniós alapokból valósult meg, melyhez állami és helyi önrész is társult. A torony felújításával párhuzamosan a környékén gyalogövezetet alakítottak ki. A 15. század végén épült tornyot a takácsok céhe védelmezte, Takácsok tornyának is hívták. 1574-ben megmagasították, majd állandó tűzőrséget állítottak fel benne, több tűzvészt is átvészelt. A Tűzoltótorony jelenleg naponta 9 és 17 óra, a májusban kezdődő nyári idényben 10 és 18 óra között látogatható.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Döntött a történelmi Nagy-Magyarország jelképről az UEFA

Következő hír

Tessék mesét írni és pályázni!

Related Posts
Total
0
Megosztás