Letörték a tanügyi sztrájkot, folytatódik a politikai cicaharc

Bukaresti sajtóértesülések szerint hétfőn lemond a román miniszterelnök, Nicolae Ciucă. A lépésnek állítólag nincs köze az immár hetek óta tartó tanügyi sztrájkhoz, mivel annak ma minden jel szerint „kihúzták a méregfogát”: a kormány megegyezett a három legnagyobb tanügyi szakszervezettel a sztrájk lezárásának feltételeiről.

A hárompárti koalíció két nagyobbik formációja, a nemzeti liberálisok (PNL) és a szociáldemokraták (PSD) másfél évvel ezelőtt egyeztek meg arról, hogy idén májusban vagy júniusban kormányfőcserét hajtanak végre. A PNL-elnök tartalékos tábornok Ciucăt egy regáti repülőstiszt fia, a kétes képességű Marcel Ciolacu PSD-vezér váltja a kabinet élén.

Ma döntő fontosságú tárgyalások zajlanak a három koalíciós párt vezetői között, amelyen eldől a minisztériumok leosztásának kérdése és a kormányváltás pontos menetrendje is, de nem valószínű, hogy eldől az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának folytatása is, ugyanis a kisebbik kormánypárt bármilyen kompromisszumra képes, csak nehogy elküldjék a húsosfazéktól. Szociáldemokrata források pár nappal ezelőtt még azt mondták, a PSD a kormányban tartaná az RMDSZ-t, mivel a magyar szövetség szavatartó partnernek bizonyult, és a stabilitást is biztosítja. A PNL ezzel szemben néhány politikusa révén azt üzente: a Kelemen Hunor vezette szövetség nélkül is folytatható a kormányzás. A nemzeti liberálisok átvennék azt a fejlesztési minisztériumot, amelyet eddig az RMDSZ-es Cseke Attila vezetett, aki úgy osztogatta az elmúlt hónapokban az állam millióit (vagyis az adófizetők pénzét) az Erdélyben folyamatosan zajló kampánykörútjain, mintha azokat a saját zsebéből osztaná. Sajtóhírek szerint egy ilyen lépést az RMDSZ a koalícióból való kitessékelésként értelmezne.

A legutóbbi felmérések szerint a koalíció legnagyobb pártja, a PSD 29 százalékon áll, a szintén a koalíciót erősítő PNL 21 százalékos támogatottsággal rendelkezik. Az ellenzéki oldalon a Románok Egyesüléséért Szövetségre 17 százaléknyian szavaznának, a Mentsétek meg Romániát Szövetség népszerűsége pedig 12 százalékos. Ha holnap lennének a választások, az RMDSZ valószínűleg nem jutna be a parlamentbe az erőteljes, totális, szinte egyhangú magyar médiatámogatás dacára sem, hacsak nem kapna a Kárpátokon túlról szavazatokat az ötszázalékos küszöb átugrásához, mint történt ez 2020-ban is.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Befektetés a… múltba

Következő hír

Túlélni az időt Erdélyben – Korniss Péter új fotóalbumáról

Related Posts
Total
0
Megosztás