Befektetés a… múltba

Templomszentelő és hálaadó istentiszteletet tartottak június 10-én a Tordához közeli Harasztoson (románul Călărași, korábban Hărăstaș, németül Wahldorf), ahol nyolcszázan élnek, a lakosság kevesebb mint fele magyar nemzetiségű.

Az alig háromszáz lelkes református közösségnek mára sikerült felújítania a több mint háromszáz éves templomot, illetve a templom mellett 1848-ban felállított székelykaput, nagyrészt a magyar kormány támogatásból. Az ünnepi alkalmon Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) püspöke hirdette az igét, kijelentve: mindannyiunknak kell legyen egy menedékünk, ahol biztonságra lelhetünk, a harasztosi gyülekezetnek pedig egy ilyen helye a szépen felújított istenháza. A helyi parókus lelkész a maga során elmondta: az Orbán-kormányon kívül a helybéliek adományai, a helyi és a megyei tanács támogatása is hozzájárult ahhoz, hogy két év alatt elkészüljön a felújítás. A székelykapu renoválásához pedig a helybéliek kalákában járultak hozzá.

A harasztosi magyar közösség mára elöregedett, a helyi iskolában már csak egy összevont magyar elemi osztály működik.

Ma, június 11-én a Maros megyei Torboszlón (rom. Torba), a Nyárádmagyarós községhez tartozó, valamivel több mint száz lelkes faluban tartottak hálaadó istentiszteletet a szintén a magyar kormány támogatásával megújult református templomért. Itt is az EREK püspöke hirdetett igét és mondott áldást. Az elöregedett, elnéptelenedő falu egyházközsége a Küküllői Református Egyházmegyéhez tartozik, itt már sem iskola, sem óvoda nem működik.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Balkáni sztori, halott kislánnyal

Következő hír

Letörték a tanügyi sztrájkot, folytatódik a politikai cicaharc

Related Posts
Total
0
Megosztás