Magyar koalíciós lista kellene Marosvásárhelyen is

Ma délelőtti sajtótájékoztatón jelentette be Kali István, az Erdélyi Magyar Szövetség marosvásárhelyi elnöke, hogy céljuk – az EMSZ és az RMDSZ országos megállapodásával összhangban és annak kiteljesítéseként – egy kétpárti koalíciós lista kialakítása a közelgő önkormányzati választásra, s ennek érdekében április 3-ra tárgyalásra hívták az RMDSZ marosvásárhelyi képviselőit.

Mint ismeretes, a Zakariás Zoltán EMSZ-elnök és a Kelemen Hunor RMDSZ-elnök által aláírt országos megállapodás demokratikus értékként rögzíti a politikai pluralizmus gondolatát, valamint lehetőséget biztosít az RMDSZ és az EMSZ közötti helyi koalíciós megállapodások megkötésére. „Ugyanezen megállapodás rögzíti, hogy Marosvásárhelyen és Szatmárnémetiben, valamint Maros és Szatmár megyékben az RMDSZ polgármester- és megyei tanácselnök-jelöltjeit támogatjuk. Ennek értelmében az EMSZ ezeken a helyeken nem indít önálló polgármester- és megyei tanácselnök-jelölteket, a koalíciós listák kialakítását azonban szorgalmazzuk. Meghívtuk az RMDSZ képviselőit, hogy a holnapi nap folyamán közösen döntsünk az országos megállapodásban lehetőségként kínált koalíciós lista megvalósításáról” – mondta Kali. Az EMSZ marosvásárhelyi elnöke hozzátette: sikerült egy olyan EMSZ-es jelöltlistát kialakítaniuk, amely bármilyen más listával szemben megállja a helyét, s amennyiben sikerülne az RMDSZ-es jelöltlistával „összefésülniük”, az a teljes marosvásárhelyi magyar közösség érdekeit szolgálná.

Az EMSZ marosvásárhelyi tanácsosjelölti listájáról tíz jelöltet nevesített Kali István. Ezek ábécésorrendben: Brassai Hunor kommunikációs szakember, a Minta ifúsági szervezet elnöke, Dániel Lajos kertészmérnök, Fazakas Debóra egészségügyi asszisztens, Kali István jogász, villamosmérnök, Kocsis Loránd közgazdász, tanár, Mihály István tanár, a Romániai Magyar Pedagógusszövetség Maros megyei alelnöke, Pálosi Csaba állatorvos, Pápai László mérnök, az EMSZ marosvásárhelyi szervezetének alelnöke, Pap Sándor egyetemi tanár és Szabados Attila vállalkozó.

A sajtótájékoztatón elhangzott: az EMSZ marosvásárhelyi tisztségviselői négy különböző lehetőséget tartanak elképzelhetőnek az önkormányzati választáson való indulás tekintetében. „A legideálisabb egy koalíciós lista kialakítása lenne, amelyről érdemi tárgyalásokat kívánunk folytatni a holnapi nap folyamán, s amely az országos megállapodásunk szellemiségével leginkább összeegyeztethető. Felmerült még lehetőségként az EMSZ-es jelöltek RMDSZ-listán való szerepeltetése, valamint az RMDSZ-es jelöltek EMSZ-listán való indulása is, végezetül pedig – és a legvégső esetben – fennáll a külön indulás lehetősége is” – hangsúlyozta Kali István. Elhangzott: az EMSZ országos és helyi vezetőinek is az a célja, hogy a június 9-i önkormányzati választás alkalmával a lehető legerősebb magyar képviseletet teremtsék meg az önkormányzatokban.

A marosvásárhelyihez hasonló koalíciós megállapodást és listaállítást szorgalmazott Bihar megyében is az EMSZ, ám ott az RMDSZ lekezelően, arrogánsan és tiszteletlenül állt hozzá az ügyhöz, sőt ellendemonstrációt szervezett az EMSZ székháza elé, amelyen a polgári párt szimpatizánsainak sértegetése közepette „választási megállapodást” kötött… önmagával, azaz néhány általa alapított és kontrollált álcivil szervezettel, valamint a régióban ismeretlen Kulcsár-Terza Józseffel.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Húsvétvasárnap Csíkszereda főterén

Következő hír

Már Finnországban is lövöldöznek az iskolákban

Related Posts
Total
0
Megosztás