Makacs bozóttűz Gyergyóban

A Hargita megyei katonai tűzoltók már ötödik napja dolgoznak a vegetációtűz oltásán Gyergyóvárhegy (Subcetate) község közelében, ahol vasárnap tíz hektárnyi területen terjedtek szét a lángok.

A Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szerint a tűz terjedésének veszélye megszűnt, az érintett területet, azaz tíz hektár száraz növényzetet, tuskókat, fatörmeléket körülhatárolták. Az akció azonban folytatódik mindaddig, amíg minden gócot el nem oltanak, mivel a szél és a magas hőmérséklet miatt ismét meggyulladhat a fatörmelék, az avar.

A szerdára virradó éjszaka a maroshévízi erdészeti hivatal alkalmazottai megfigyelés alatt tartották a területet, szerda reggel pedig a maroshévízi tűzoltók ismét kiszálltak a helyszínre, ahol most már lapátokkal és kis hordozható víztartályokkal dolgoznak. A vizet a gyergyóvárhegyi önkormányzat által rendelkezésre bocsátott 1000 literes víztározóból hordják, amely mintegy 800 méterre található a tűzgócoktól.

A környéken július 23-án ütött ki a tűz egy hektárnyi területen, amit eloltottak, de vasárnap újabb tűz keletkezett, amely már tíz hektárra terjedt ki, és fennállt a veszély, hogy átterjed a közeli nagy erdőre. Vasárnap és hétfőn tűzoltók és erdészeti munkások tucatjai igyekeztek megfékezni a lángok átterjedését a közeli erdőre és lucfenyő-ültetvényre.

Az Erdélyi-középhegységben, a bihari Aló-völgyben is három napon át égett a bozótos és a mező, a tűz eddig összesen 110 hetkárnyi területen pusztított.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Átláttak az Átlátszón

Következő hír

Összenőtt, ami összatartozik a magyarellenességben

Related Posts
Total
0
Megosztás