Marosvásárhely néhány napra a Kárpát-medence kulturális fővárosa lett

A tizedik kiadásához érkezett a Vásárhelyi Forgatag. Néhány napra nemcsak Székelyföld, hanem kulturális értelemben az egész Kárpát-medence fővárosává teszi Marosvásárhelyt – mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár vasárnap az ötnapos rendezvénysorozatot záró gálaesten.

– Marosvásárhelyen egy évtizeddel ezelőtt még a városból kiszorulva, a Maros partjára összezsúfolódva szervezték az első forgatagot. Mára nemcsak a kulturális seregszemle került méltó helyére, a történelmi városközpontba, hanem a legutóbbi választásokon már a forgatag szervezőcsapatát választották meg a román többségű város élére – idézte fel a miniszterelnökség államtitkára. Az idei fő helyszín a várban volt. A látogatók minden nap különleges programokon vehettek részt: voltak rendhagyó városnéző séták történészek vezetésével, környezettudatosságra nevelő programok, és szakértőkkel a romániai egészségügyi rendszerről is lehetett beszélgetni. Esténként a felhőtlen szórakozás jegyében koncertek, illetve a helyi színtársulatok előadásai várták a nagyérdeműt.

Immár Erdély számos városában rendeznek olyan magyar napokat, amelyek alkalmat teremtenek a magyarság kultúrájának felmutatására, erősítik a helyi közösséget, élni akarását, jövőképet adnak a magyar nemzetnek, a szülőföldön boldogulásnak, a Kárpát-medencei létnek – hangsúlyozta Potápi Árpád János, aki a közmédiának nyilatkozva elmondta: a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy a magyar közösségek meg tudjanak erősödni mindenütt a Kárpát-medencében, megőrizzék és megújítsák őseik kultúráját, a többségi nemzettel is elismertessék értékeit és maguk is büszkék legyenek magyarságukra.

A gálaesten a szervezők többek között Potápi Árpád Jánosnak is átadták a jubileum alkalmával alapított Bethlen Zsuzsanna-díjat, amellyel azokat tüntetik ki, akik sokat tettek a forgatag megerősödéséért. A díjazottak közt volt továbbá a marosvásárhelyi születésű Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára és Brendus Réka, a nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezetője is.

A marosvásárhelyi magyarság közös ünnepét szervező Marosvásárhelyért Egyesület tíz támogatót, művészt, illetve vállalkozót tüntetett ki az újonnan alapított díjjal. A bronzból készült, szélforgó alakú kisplasztika Bethlen Zsuzsanna (1754–1797) nevét viseli, aki a Teleki Tékát alapító Teleki Sámuel felesége volt és magyar könyvekből hozott létre 1200 példányt számláló könyvtárat, amelyet az egyetlen, teljességében fennmaradt XVIII. századi erdélyi „asszonykönyvtárként” tartanak számon.

(Forrás: MTI)

 

 

 

Total
0
Megosztás
Előző hír

A jó, a rossz és az ellenzék

Következő hír

Halep a US Openen sem térhet vissza

Related Posts
Total
0
Megosztás