Megalakult az EMSZ érmihályfalvi és köröstárkányi szervezete

Mint ismeretes, folyó év októberében megalakult az Erdélyi Magyar Szövetség, mely az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt egyesüléséből született. A fúziót követően az erdélyi nemzeti tábor következő fontos lépése a helyi szervezetek megalakítása lesz. Biharban ebbe a folyamatba illeszkedve november 23-án megalakult az EMSZ érmihályfalvi városi szervezete. Az alakuló ülésen jelen volt Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Szövetség országos elnökhelyettese is, aki rövid helyzetértékelőben vázolta fel a nemzeti oldal Bihar megyei lehetőségeit.

Mint elhangzott, az előző évekhez képest továbbra is igaz, hogy csak a nemzeti oldal választási sikere tudja biztosítani a magyarság számára a megye vezetésben való jelenlétet, hiszen az elmúlt évek elhibázott politikai stratégiája miatt a másik magyar érdekvédelmi szervezet, miután elvesztette Nagyvárad alpolgármesteri tisztségét, 2020-ban a megye vezetéséből is kiszorult. Nem lehetett elkerülni az így előállt helyzetet, mivel a baloldali PSD–RMDSZ-koalíció csak a klientúraépítésben jeleskedett…

Ugyanakkor az Érmelléken és ezen belül Érmihályfalván különösen igaz, hogy a fennálló problémákból szinte semmit nem sikerült megoldani. A legnagyobb gond az aktív korúak elvándorlását okozó munkahelyhiány, vagy a kevés létező helyi munkalehetőséget választók esetében a megszégyenítően alacsony bér, így a magyar emberek kénytelenek napi 50-60 kilométert ingázni Nagyváradra, a jobb fizetés reményében. Egyre súlyosabb probléma emellett az oktatási hálózat helyzete, a szülők gyermekeik jövőjét szem előtt tartva tömegesen íratják át a gyermekeiket magyarországi iskolákba, elsősorban Debrecent célozva meg. Továbbra is probléma az önkormányzatok pazarló gazdálkodása, az átgondolatlan, rosszul kivitelezett beruházások, és továbbra is kritikán aluli a legtöbb településen a vezetékes víz minősége.

Az Erdélyi Magyar Szövetség és az általa támogatott független jelöltek több város és számos község vezetését adják szerte Erdélyben és Partiumban. Az ezeken a helyeken mandátumot nyert polgármesterek munkája a bizonyítéka annak, hogy lehet hatékony, fejlődő és a polgárokkal tisztelettel bánó önkormányzatokat is működtetni. Az így felhalmozott tapasztalat a garancia arra, hogy amennyiben Érmihályfalva polgárai változtatni szeretnének, lehet a városnak a mostaninál sokkal jobb vezetése is. Az EMSZ helyi szervezetének alakuló gyűlésén volt, aki szóvá tette, hogy a városnak nincs polgármestere, miután az RMDSZ-es Nyakó Józsefet egy bírósági ügy kapcsán megfosztották mandátumától. Ennek ellenére egy trükkel mégis a polgármesteri hivatal alkalmazottja maradhatott az alpolgármester „tanácsadójaként”, így itt sem változott igazából semmi. A megjelentek egybehangzó véleménye az volt, hogy Érmihályfalva megérett a változásra.  A közgyűlés ezek után megválasztotta az Erdélyi Magyar Szövetség helyi szervezetének vezetését, bizalmat szavazva az eddig a Néppárt színeiben tevékenykedő Pap Sándornak, aki az elnöki teendőket látja el, míg alelnökként Tóth Ferencz Csaba és Szentes Attila vállalta a szervezetépítésben rájuk háruló feladatokat.

A megye többi településén a következő hetekben folyamatosan zajlanak majd az EMSZ helyi szervezeteinek alakuló ülései. Ezek sorában nemrégiben került sor a köröstárkányi szervezet megalakulására is. Itt az elnöki feladatokat Gábor Hunor látja el a jövőben, míg az alelnöki pozíció betöltésére Benedek Attila kapott mandátumot – közölte az Erdélyi Magyar Szövetség sajtóirodája.

Total
8
Megosztás
Total
8
Megosztás