Megfúrnák a szocik Bánffyhunyadon a magyar óvoda beindítását

Csak a kolozsvári román sajtó adta hírül, hogy a bánffyhunyadi képviselő-testületet péntekre  rendkívüli ülésre hívták össze, hogy elfogadja a magyar állami támogatással felépített óvoda és bölcsőde ingyenes használatba vételéről szóló határozatot, de nem lett belőle semmi.

A tanácsi határozat elengedhetetlen ahhoz, hogy az óvoda az állami oktatási rendszerben működhessen, az önkormányzat pedig fenntartóként fizethesse a személyzetet és a közköltségeket.

A Kalotaszeg fővárosában ellenzékben működő Szociáldemokrata Párt (PSD) bánffyhunyadi szervezetének elnöke, Oana Goga a Facebookon adott hangot elégedetlenségének a határozattal kapcsolatban. Kifejtette: nem ért egyet azzal, hogy csak magyar tannyelvű óvoda és bölcsőde működjön az új épületben. Kijelentette: pártja önkormányzati képviselői akkor szavazzák meg a határozatot, ha az új épület a város valamennyi gyermekét szolgálja nemzetiségtől függetlenül. A szocialista szószóló azt is feltételül szabta, hogy zárják be a város két másik –régi épületekben működő – óvodáját, és a gyermekeket költöztessék át a magyar állami támogatásból épített új, modern óvodába.

Búzás Fekete Mária, Bánffyhunyad RMDSZ-es alpolgármestere az MTI-nek elmondta: betegség miatt kénytelenek voltak elhalasztani a péntekre tervezett rendkívüli tanácsülést, így a téma az augusztusi rendes tanácsülésen kerül a testület elé. Hozzátette: reméli, hogy működni fog a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alkotott helyi koalíció.

A magyar állam támogatásával a református egyház által épített új óvodát július 17-én avatták fel. A 300 millió forintból felépített kétszintes épületben négy óvodai és egy bölcsődei csoport kap helyet. A Kalotaszeg 9300 lakosú Bánffyhunyadon közel 30 százalék a magyarok aránya, a város vonzáskörében azonban magyar többségű falvak találhatók. A 15 tagú önkormányzati testületben a PNL-nek hat, az RMDSZ-nek és a PSD-nek három-három, a Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR) két képviselője van, és egy képviselő függetlenként tevékenykedik.

Total
4
Megosztás
Total
4
Megosztás