Keresztúrról a Nyerges-tetőig

Ünnepi önkormányzati ülést tartottak a múlt pénteken Székelykeresztúron, amit a Keresztúr nevű települések XXII. találkozójának méltó megnyitója követett. Közel húsz település mutatta meg saját értékeit, osztotta meg hagyományait egymással, illetve erősített meg a Kárpát-medencei magyarság összetartozását az udvarhelyszéki városban – számolt be róla a Hargita Népe.

Tizennyolc település küldöttsége érkezett Keresztúrra az idei városnapokra, hiszen ennek keretében rendezték meg Keresztúr nevű települések Kárpát-medencei találkozóját. Ebben az évben új településsel bővült a résztvevők listája: Maroskeresztúr most vált az eleddig 23 Kárpát-medencei helységből álló Keresztúr Nevű Települések Szövetségének hivatalos tagjává.

A sóskúti szálló konferenciatermében szervezett megnyitón Koncz Hunor János, Székelykeresztúr néppárti polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket: „A találkozó ünnepi pillanat a település életében. Hatalmas megtiszteltetés a Kárpát-medencében található azonos nevű településeket egy időben és egy helyen látni. Nálunk, Székelykeresztúron, mindannyian otthon vannak.” Hozzátette, a hétvégi városnapi programot úgy állították össze, hogy abból kellőképpen tükröződjön a magyar és magyar közötti összetartozás.

A délutáni műsor megmutatta azt a kulturális sokszínűséget, amelyet egy nemzetközi találkozó adhat. Minden város hozta magával a különlegességeit – többnyire a népzene, a néptánc, az irodalom, illetve a gasztronómia területén nyújtottak ízelítőt saját lakóhelyük érdekességei közül. Tánccsoportok léptek színpadra Maroskeresztúrról, Ráckeresztúrról, Murakeresztúrról, Sajókeresztúrról, Bodrogkeresztúrról és Kaposkeresztúrról. A zenés előadásokért Ráckeresztúr volt a felelős.

A házigazda szombat délelőtt a Keresztúri ízek című főzőversenyen mutatta meg a helyi gasztronómiai ínyencségeket, miután majd közösen élvezhették az európai borok In Vino Veritas vetélkedőjét a Molnár István Múzeum pincéjében.

Az ünnepi önkormányzati ülésen elismerésben részesültek azok a keresztúri származású személyek, akik nagyban hozzájárultak a város fejlődéséhez. A kiemelt személyiségek munkásságát Simó Béla önkormányzati képviselő és Sándor-Zsigmond Ibolya múzeumigazgató méltatta, majd a polgármester adta át a díjakat azoknak, akik jelen voltak.

Ezen a hétvégén egy különleges momentumra is sor került: a székelykeresztúriak és a Keresztúr Nevű Települések Szövetsége együttesen kopjafát állítottak a Nyerges-tetőn, a háborús emlékhelyen, az összetartozás jeleként. Az eseményen részt vett és beszédet mondott Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke is, egyebek mellett leszögezve: „Kevés olyan nemzet van a világon, amelyet olyan szoros kapcsolat fűz a szabadsághoz, mint minket, magyarokat. A magyar szabadságnak megvannak a maga jelképes alakjai, helyszínei és eseményei, Erdély pedig a Kárpát-haza azon része, amely nemcsak otthona, hanem letéteményese is volt közös szabadságszeretetünknek. Ha szabadon akarunk élni szülőföldünkön, újra és újra emlékeztetnünk kell magunkat: a közösségért vállalt önfeláldozás nélkül nincs nemzetépítés.”

Total
13
Megosztás
Total
13
Megosztás