Megfúrták a zsibói Wesselényi-kastély eladását

A Szilágy Megyei Törvényszék kedden kimondott elsőfokú ítéletében érvénytelenítette a zsibói Wesselényi-kastély eladási szerződését – közölte az MTI.  A döntés a román nacionalista retorikával kompatibilis: nem adjuk el az országot a magyaroknak („nu ne vindem țara ungurilor”).

A kastélyt az örökös Janicskó András tíz évig árulta, majd 2021 áprilisában adta el a kolozsvári Micro Vision Kft.-nek, amely azonnal túl is adott az ingatlanon, így a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány portfóliójába tartozó Manevi Zrt. tulajdonába került.

Az adásvételt a Szilágy Megyei Tanács támadta meg, mert úgy vélte: az adásvétellel megfosztották a törvény által biztosított elővásárlási jogától, amelyről tájékoztatta is az eladót. Az örökös viszont úgy tekintette, hogy az önkormányzat kifutott a határidőből az elővásárlási joga érvényesítésével.

A törvényszék elrendelte, hogy töröljék a telekkönyvből a 2021-es tulajdonosváltást, és a Manevi Zrt. kérését elfogadva arra kötelezte a Micro Vision Kft.-t, hogy fizesse vissza a Manevinak a 830 ezer eurós (334 millió forint) vételárat, valamint a közjegyzőnek fizetett 78 448 eurós (31,6 millió forint) hitelesítési, és 72 623 lejes (5,9 millió forint) szerződéskidolgozási költségeket.

A zsibói Wesselényi-kastélyt csaknem egy évtizeden át árulta az örökös, aki belátta, hogy képtelen előteremteni a kastély felújításához és működtetéséhez szükséges összegeket. A kastélyra a bukaresti Artmark Historical Estate Kft. kereste a vásárlókat, folyamatosan csökkentve az árat.

A romániai törvények elővásárlási jogot biztosítottak a román államot megtestesítő intézményeknek: a Kulturális Minisztériumnak, a Szilágy Megyei Tanácsnak és a Zsibói Polgármesteri Hivatalnak. Miután a kulturális tárca 2021 márciusban lemondott az elővásárlási jogáról, a Szilágy megyei önkormányzat jelezte, hogy megvásárolná az épületet. A tanács április 28-i ülésén határozott az adásvételi tárgyalások elkezdéséről, tárgyalóbizottságot nevezett ki, és pénzt is elkülönített a költségvetésében az üzletre. Csak később szembesült azzal, hogy a történelmi jelentőségű ingatlan már egy bő héttel korábban gazdát cserélt.

A barokk és klasszicista stílus ötvözésével 1779 és 1796 között felépített kétszintes kastély hasznos területe 2200 négyzetméter. A tízhektáros kastélykertből 1,3 hektárt szolgáltattak vissza az örökösnek, a fennmaradó részen botanikus kert működik.

A kastély államosítás előtti utolsó tulajdonosa Teleki Artúrné Wesselényi Ilona volt. Az ő leszármazottja, a Szilágysomlyón élő Janicskó (született Teleki) Éva 17 éven át pereskedett az örökség visszaszerzéséért. 1997-ben az állam az épületért csekély összegű kártérítést fizetett, amelyet a család visszafizetett az államnak, amikor a törvények módosítása nyomán a természetbeni visszaszolgáltatásra is lehetőség nyílott. A restitúcióról végül 2012 tavaszán hozott jogerős ítéletet a bíróság.

A zsibói Wesselényi-kastély az államosítás után iskolaként, majd pionírok (úttörők) házaként működött. Az 1989-es romániai rendszerváltás után is a gyermekek számára szabadidős foglalkozásokat szervező intézmény, illetve a kastélyparkban kialakított botanikus kert irodái működtek benne.

 

Total
0
Megosztás
Előző hír

Párhuzamok: Ceaușescu, Iliescu, Băsescu… Iohannis

Következő hír

Advent és karácsony a bihari Hegyközben

Related Posts
Total
0
Megosztás