Megvalósításokról és tervekről Biharban

Az elmúlt év megvalósításairól, illetve a 2024-es évre vonatkozó tervekről tartott évnyitó sajtótájékoztatót Nagyváradon Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Szövetség ügyvezető elnöke és Zatykó Gyula polgármesteri tanácsadó – közölte az Erdélyi Magyar Szövetség partiumi sajtóirodája.

Az EMSZ és a Bihar Megyei Tanács, illetve a városi önkormányzat együttműködésének egyik fontos eredményének tartotta Csomortányi azt, hogy az Érmelléki Gazdák Egyesülete égisze alatt az őstermelők heti rendszerességgel tudnak megjelenni Nagyváradon. Egy másiknak a biharpüspöki Bocskai István Közösségi Ház rendbetételét és bevonását a városrész életébe, ez az ÉGE és a nagyváradi önkormányzat közötti együttműködésnek köszönhető. Csomortányi – aki a megyeelnök tanácsadója is – a megyei tanács beruházásait illetően kiemelte: rekordév az elmúlt esztendő, megemlítve többek között Váradot a környező településekkel összekötő utakat, a Bihar települést keletről elkerülő körgyűrűt (ami még nincs készen), a repülőtér teherforgalmi termináljának megépítését, ipari parkok létesítésének előkészületeit Margittán, Belényesben, Vaskohszikláson és Élesden, illetve Nagyvárad déli körgyűrűjének ügye is a kivitelezés szakaszába került. A beruházások sokasága azt mutatja, hogy a megyei tanácsnál megváltoztak a dolgok, és a korábbi konfliktusos, mozdulatlansági állapotából kikerült az intézmény az új vezetésnek a legutóbbi választások után, azaz 2020 őszén történt beiktatása óta – fogalmazott Csomortányi.

Az idén várható négy – európai parlamenti, önkormányzati, parlamenti és államelnöki – választást illetően Bihar megye számára a legnagyobb téttel a várhatóan szeptemberi önkormányzati választások bírnak – vélte az EMSZ ügyvezető elnöke. „Mi 2020-ban az akkori önkormányzati választások előtt figyelmeztettünk, ha nem vigyázunk, miután nem volt magyar alpolgármestere Váradnak 2016 óta, előfordulhat az is, hogy a megye vezetésében sem lesz magyar ember. Ez be is következett. Kérdés az, hogy 2024-ben leszünk-e annyira elővigyázatosak és bölcsek, hogy még egyszer nem követjük el a múlt hibáit.” Ha az Erdélyi Magyar Szövetség megkapja a megfelelő támogatást a választópolgárok részéről, akkor nagy eséllyel lehetséges ezeknek a helyeknek a visszaszerzése és értékes együttműködésre váltása – nyomatékosította az EMSZ ügyvezető elnöke, aki Hegyközcsatár példájával, az ottani befektetések, megvalósítások és folyamatban levő projektek ismertetésével érzékeltette, hogy amit a megye szintjén lehetséges volt megvalósítani, az az EMSZ által vezetett önkormányzatokban is járható útja a fejlődésnek, előrelépésnek.

Zatykó Gyula eredményekkel teli évnek nevezte az elmúlt esztendőt. Kiemelte a vártéri aluljárók átadását a gépjárműforgalomnak, illetve a vársáncbeli mélygarázst, amelynek megépítése során figyelembe vették a feltárt középkori település, Péntekhely régészeti leleteinek megőrzését, illetve láthatóvá tételét: a vár egykori elővédművét (az úgynevezett ékművet) vörös téglával, a középkori templom maradványait pedig terméskővel jelölték meg. Elkezdődött a vásárcsarnokként működő egykori villamosremíz újjáépítése, ami 2020-ban szinte teljesen leégett. Azt azonban elismerte, hogy a fa és vas elemekből álló tetőszerkezetet szakértelem hiányában nem fogják az eredeti állapotába visszaállítani. Az elmúlt év eredményeihez sorolt több sikeres tavalyi fesztivált is. A polgármesteri tanácsadó kitért az ún. részvételi költségvetési projektekre is, amelyekről a polgárok dönthettek-dönthetnek szavazással, de csak ötletekről és elképzelésekről tudott beszámolni, mert ezekből vajmi kevés valósult meg az elmúlt években…

 

 

Total
0
Megosztás
Előző hír

A varsói gyors réme

Következő hír

Heraldika Erdély és a Székelyföld szolgálatában

Related Posts
Total
0
Megosztás