Mentős balhé a Székelyföldön

A bukaresti egészségügyi minisztériumhoz és a helyi hatóságokhoz fordult segítségért Csík-, Gyergyó- és Udvarhelyszék mentőszolgálata, ahol szakemberhiány miatt februártól veszélybe kerülhet az ügyelet biztosítása – írta a román állami hírügynökség.

A székelyföldi mentőszolgálatoknál uralkodó állapotokat a Hargita Megyei Tanács ülésén ismertette Péter Szilárd, a mentőszolgálat vezetője. Kiderült: Csíkszeredában csupán két, Gyergyószentmiklóson egyetlen mentőorvos dolgozik. Székelyudvarhelyen nincs is, most jönne vissza gyermeknevelési szabadságról egy doktornő, aki eddig háziorvosként, egy azóta nyugdíjba vonult szakorvos irányítása alatt dolgozott a mentőszolgálatnál. Visszatérését megnehezíti egy új törvényi előírás, mely szerint a háziorvosoknak féléves tanfolyamot kell elvégezniük ahhoz, hogy mentőautón dolgozhassanak.

A székelyföli megye mentőszolgálatának vezetősége ezért hétfőn levelet írt Alexandru Rafila egészségügyi miniszternek, kérve: engedélyezze, hogy az orvosnő a tanfolyam ideje alatt is dolgozhasson. Ezt azért nem tudta hamarabb elvégezni, mivel a járvány miatt szünetelt az oktatás. A tárcavezetőnek címzett levélben azt is megírták, hogy a megyében megnőtt a sürgős esetek száma, illetve egyre több súlyos beteget kell a jobban felszerelt marosvásárhelyi és a brassói kórházakba szállítani. Az ilyen utakra mentőorvost is kell biztosítani, így februártól veszélybe kerül az ügyelet biztosítása, ha egyik vagy másik orvos hosszabb útra megy.

Az Agerpres szerint Péter Szilárd rámutatott: nehéz évekre számítanak a mentőszolgálatnál, ahol az okozza a szakemberhiányt, hogy a képzett mentőorvosoknak a kórházak sürgősségi osztályain kell dolgozniuk. Elmondta, tavaly 40 ezer hívás érkezett hozzájuk, ennek harmada vörös riasztás volt.

Az ominózus tanácsülésen Petres Sándor prefektus is jelen volt, aki szerint mielőbb megoldást kell találni a székelyudvarhelyi doktornő problémájára. Hozzátette, hosszú távon is orvosolni kell a helyzetet, mivel az alapellátásban is nagy gondok vannak; öt éven belül a háziorvosok fele nyugdíjba megy.

Borboly Csaba RMDSZ-es megyei tanácselnök erre kijelentette: a mentőorvos nélküli mentőautó taxi, de csak elvi támogatásáról biztosította a mentőszolgálatot. A tanáccsal együtt csak annyit tudott ígérni, hogy a miniszternek írt levelet eljuttatják a bukaresti szenátus és képviselőház illetékes szakbizottságaihoz is…

Az Orvosi Asszisztensek Rendjének Hargita megyei elnöke megalázónak tartja Borboly Csaba kijelentését – adta hírül a Székelyhon.ro. Barabás K. Zoltán így fogalmazott a sajtónak: „Egyenesen megdöbbentett Borboly Csabának, Hargita Megye Tanácsa elnökének kijelentése, miszerint »az orvos nélküli mentő csak taxi«. Kijelentésével több száz mentősasszisztens munkáját kérdőjelezi meg, beletiporva szakmai becsületükbe, semmibe véve asszisztens kollégáim áldozatos munkáját. Ki vonult ki a több ezer esethez? Ki oldott meg nehezebbnél-nehezebb feladatokat? Kinek kellett sokszor kompetenciájukat is meghaladó kérdésekben dönteniük?”

Hozzátette: „Minden évben felmérik a mentőállomásokon dolgozó asszisztensek szakmai és gyakorlati tudását, folyamatos képzésben részesülnek annak érdekében, hogy a bajba jutott honfitársaink minél jobb ellátásban részesüljenek.” Kiemelte, hogy a mentőszolgálatnál zajló tevékenység csapatmunka, orvos, asszisztens, gépkocsivezető összehangolt áldozatos munkájára van szükség a sikerhez. „Mentősasszisztens kollégáim! Megkövetlek én benneteket az Elnök Úr helyett. Megköszönöm és nagyra értékelem munkátokat! Jó egészséget, kitartást és minél kevesebb kivonulást kívánok nektek!” – zárta Barabás a mondandóját.

Total
1
Megosztás
Total
1
Megosztás