Mezei János lemond az EMSZ elnöki tisztségéről

Egy Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatón jelentette be Mezei János, hogy a nyolc éve húzódó bírósági ügyében született kedvezőtlen ítéletet követően lemond az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) elnöki tisztségéről, s így a párt alapszabályzatának értelmében 60 napon belül tisztújító küldöttgyűlést tartanak.

int ismeretes, nyolc évnyi eljárást, több mint 100 bírósági tárgyalást, valamint két felmentő ítéletet követően, január 13-án zsarolásért elmarasztalta a Marosvásárhelyi Táblabíróság Mezei Jánost, az EMSZ korábbi elnökét, Gyergyószentmiklós volt polgármesterét. A bíróság azt tekintette zsarolásnak, hogy Mezei János polgármesterként és a Monturist Kft. kisebbségi tulajdonosaként felszólította a működése során számos hiányosságot és mulasztást felhalmozó cég ügyvezetőjét, Virág Zsoltot, hogy mondjon le tisztségéről. A mostani, másodfokú és jogerős ítélet Mezei Jánost felmentette a hivatali visszaélés és a sikkasztás vádpontjai alól, a zsarolás vádpontjában azonban elmarasztalta, így három évnyi börtönbüntetését négy év felfüggesztett szabadságvesztésben határozta meg. Emellett 10 ezer euró kártérítést kell fizetnie az őt feljelentő és az említett céget akkoriban vezető Virág Zsoltnak, öt évre eltiltották a közügyektől, 60 nap közmunkát kell végeznie, valamint részt kell vennie egy bíróság által meghatározott reintegrációs programban is.

Az ítélet kapcsán Mezei János elmondta: január 13-án a román jogszolgáltatás ismételten levizsgázott, a bíróság mostani döntését pedig igazságtalannak tartja, s hogy ez valóban így van, azt a két korábbi felmentő ítélet is igazolja. „Az ügyemben hozott elmarasztaló ítélet jogtalan, az ellenem felhozott, koholt vádak nem állják meg a helyüket és semmi nem bizonyítja a zsarolás tényét, hiszen ilyen nem is történt. Ugyanakkor a bíróság döntése végleges, annak pedig minden következményét vállalom. Épp ezért bejelentem: lemondok az EMSZ elnöki tisztségéről” – mondta Mezei János. A politikus hozzátette: mélységesen megdöbbentette az ítélet, ugyanakkor úgy véli, az nem kizárólag a személyének szól, hanem minden olyan erdélyi magyar közszereplőnek, aki felvállalja közössége és települése képviseletét. „Félelmetes és felháborító, hogy koholt vádak alapján derékba törhetnek karriereket. Ugyanakkor ügyem nem egyedülálló. Sepsiszentgyörgytől Kolozsvárig láttunk már példát arra, miként próbálja meg a hatalom megfélemlíteni a magyar elöljárókat” – mondta Mezei János, majd hozzátette: az ügyében született ítéletből egyértelműen kiolvasható a hatóság azon szándéka, hogy megalázzák és megfélemlítsék őt, valamint a teljes erdélyi magyar közösséget. „Többek között arra köteleznek, hogy egy olyan reintegrációs programban vegyek részt, amelyet gyilkosok és egyéb, nehézsúlyú bűnözők is elvégeznek. Mi ez, ha nem megalázás és megfélemlítés?” – tette fel a kérdést Mezei. A politikus elmondta: továbbra is az EMSZ támogatója marad, szívén viseli az erdélyi magyarság és a székelység ügyét, valamint megköszönte mindazok támogatását, akik közéleti tevékenysége során kiálltak mellette. „Tudom és hiszem, hogy az EMSZ irányvonala nem fog megváltozni, továbbra is az erdélyi magyarság, a nemzeti oldal és önrendelkezési törekvéseink következetes képviselője lesz, tagjai és vezetői pedig velem együtt vallják, hogy élni bár sokféleképpen lehet, de csak becsületesen érdemes” – zárta mondandóját Mezei János.

Újságírói kérdésre válaszolva Csomortányi István, az EMSZ elnökhelyettese elmondta: nem jártak volna helyes úton, ha a Mezei János ellen folyamatban lévő eljárást figyelembe vették volna akkor, amikor megállapították, ki lehet az EMSZ elnöke. „Nem fogadhatjuk el azokat a játékszabályokat, amelyeket a magyar elöljárókat következetesen üldöző hatalom szab meg. Jól látható, hogy céljuk nem más, mint a közösségeink által elfogadott vezetők ellehetetlenítése. Fontos kihangsúlyozni: biztosak vagyunk Mezei János ártatlanságában, ugyanakkor az ítéletet már nem lehet megmásítani, kénytelenek vagyunk 60 napon belül tisztújítást tartani. Az EMSZ területi szervezeteinek kell jelölniük személyeket az országos vezetői tisztségekre, s ezek alapján hoz majd döntést a küldöttgyűlés” – mondta Csomortányi István. A politikus hozzátette: beszédes, hogy miután az EMSZ bejegyzése – a bírósági akadályoztatást követően – mégis megtörténhetett, két és fél hónapra rá megfosztották a pártelnököt az EMSZ vezetésének lehetőségétől. „Nem hiszek a véletlenekben, így csak azt tudom mondani kollégáimnak is, hogy bátorság, hiszen ez bárkivel újra megtörténhet, ugyanakkor nem szabad, hogy ez egy pillanatra is eltántorítson bennünket” – mondta Csomortányi.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Lemondott a német hadügyminiszter

Következő hír

Kinek a kezében van a lapterjesztés Magyarországon?

Related Posts
Total
0
Megosztás