Lemondott a német hadügyminiszter

Christine Lambrecht védelmi miniszter beadta lemondását Olaf Scholz német kancellárnak – írja a Tagesschau.de.

Az 57 éves nő esetleges lemondásáról már napok óta keringenek hírek, hétfőn azonban a DPA német hírügynökséghez eljutott a felmondásról szóló közlemény. A német közszolgálati hírportál szerint a vezető kormánypárt, a szociáldemokrata SPD politikusa már régóta viták kereszttüzében áll.

Bírálói szerint Lambrecht felelős a német haderő, a bundeswehr beszerzéseinek nehézkes megindulásáért, hiányzik a kellő szakértelme, illetve nyilvános megnyilatkozásait is kritikák érték. Nem tett jót hírnevének, hogy fiát a Bundeswehr egy helikopterén fotózták le, illetve az sem, hogy újévi üzenetében szilveszteri tűzijátékkal a háttérben beszélt az ukrajnai háborúról.

Nemcsak az ellenzék bírálta Lambrechtet, de a kormánykoalícióból is többen sürgették távozását. Utódját nem nevezték meg, de a miniszteri pozícióra esélyes többek között az SPD társelnöke, Lars Klingbeil, illetve Hubertus Heil munkaügyi miniszter is.

Amint a Reuters írja, az utód meg- és kinevezése sürgető, mivel Lloyd Austin amerikai védelmi minisztert csütörtökön Németországba várják, pénteken pedig a ramsteini amerikai bázison vesz részt egy konferencián, ahol Ukrajna további katonai támogatásáról lesz szó.

A Reuters megjegyezte azt is, a lemondásra akkor került sor, amikor Németországra nagy nyomás nehezedik az ukrajnai katonai segély elfogadása miatt, illetve miután egy hadgyakorlat során több Puma gyalogsági harckocsit is ki kellett vonni a forgalomból.

De a teljes igazságot a német média ezúttal is elhallgatta, azt, hogy a tervezett haderőreform sikertelenségbe torkollott, és az Ukrajnának juttatott támogatások miatt Európa gyakorlatilag kifogyott a lőszerből.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Lakástűz volt Hargitafürdőn

Következő hír

Mezei János lemond az EMSZ elnöki tisztségéről

Related Posts
Total
0
Megosztás