Miskolcon lesz a premierje az Erőss Zsolt hegymászó inspirálta filmnek

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál mindig büszke volt rá, hogy a legnagyobb nemzetközi fesztiválsikerek mellett több magyar filmet itt láthat először a hazai közönség. Idén a fesztivál ad otthont Csoma Sándor rendező első nagyjátékfilmjének, amelyet Erőss Zsolt hegymászó története inspirált – bár mint lejjebb kiderül: nem róla szól…

A Magasságok és mélységek világpremierjét az alkotók mellett Erőss Zsolt özvegye, Sterczer Hilda is megtiszteli a jelenlétével. A film a CineFestet követően szeptember 22-től lesz látható országosan a magyarországi mozikban.

A gyergyószentmiklósi Erőss Zsolt a valaha volt legnépszerűbb magyar hegymászó. Huszonhárom éves pályafutása alatt tíz nyolcezer méter fölötti hegycsúcsot hódított meg, első magyarként jutott fel a Csomolungma tetejére. 2013-ban Kiss Péter hegymászótársával együtt megfagyott a 8586 méter magas Kancsendzöngán. Halálhíre megrázta az egész országot, miközben a legtöbben nem gondoltak arra, hogyan élte meg ezt a veszteséget felesége, Sterczer Hilda, aki két gyermekükkel várta haza férjét.

„Mivel a gyász továbbra is egyfajta tabu a kultúránkban, viszonylag kevés filmes és irodalmi feldolgozása létezik. Kifejezetten fontosnak és értékteremtőnek találom a róla való kommunikációt. Ez egy olyan esemény, amivel mindenki többször találkozik az élete során, mégsem vagyunk képesek megfelelően reagálni, sem belülről, sem kívülről” – meséli a rendező, aki a Magasságok és mélységekben nem Erőss Zsolt, hanem Sterczer Hilda történetét és gyászfeldolgozását meséli el.

A film gálavetítése a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál első hétvégéjén lesz. Az eseményen jelen lesznek a film alkotói, köztük Csoma Sándor rendező, az erdélyi származású főszereplő, Pál Emőke, az Erőss Zsoltot alakító Trill Zsolt, valamint Sümeghy Claudia és Topolánszky Tamás Yvan producer. Ott lesz Sterczer Hilda is, aki az alkotókhoz hasonlóan a vetítést követően válaszol majd a közönség kérdéseire. A film operatőre Tóth Levente, a vágó Márton Dániel, a zeneszerző Balázs Ádám.

A 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált egyébként idén 2022. szeptember 9. és 17. között rendezik meg Miskolcon. A fesztivál hivatalos versenyprogramja az elkövetkező hetekben kerül nyilvánosságra.

Total
1
Megosztás
Total
1
Megosztás