Nagyon sok Bihar megyei iskolának nincs közegészségügyi engedélye

Bihar megye 708  tanintézetéből 82 nem kapta meg a Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) által minden tanévkezdés alkalmával kötelező módon kiállítandó engedélyt, írta meg a  nagyváradi román sajtó. Ez azt jelenti, hogy a megyében több ezer kisiskolás, illetve óvodás olyan oktatási intézményben kezdte meg tanulmányait, mely elvben ki sem nyithatott volna.

Az engedély megtagadásának általában olyan okai vannak, mint a benti vécé hiánya, emberi fogyasztásra alkalmas víz hiánya, egészségügyi szempontból nem megfelelő épületek (penészes, nyirkos, dohos, sötét, lepukkadt, kártevők járta stb.), de sok olyan oktatási intézmény is van amelynek vezetősége egészen egyszerűen – törvénysértő módon – nem kérte az engedélyt az illetékes hatóságtól, holott az a jogszerű működés alapfeltétele.

A megyében összesen hat oktatási helyszínen még 2022-ben is udvari pottyantós budi szolgál ki esetenként akár több száz diákot, számos tanintézet esetében ugyanabban az épületben, ugyanazokat a termeket használva működik az iskola és óvoda, sok esetben a felújítási és tatarozási munkákat nem fejezték be iskolakezdésre, de akad olyan iskola is, ahol 2019 óta nem találtak keretet arra, hogy bekerítsék a telket, ahol a tanintézet áll.

A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság által a sajtó rendelkezésére bocsátott listán összesen kilenc magyar többségű vagy magyarok által is lakott és vezetett település tanintézménye szerepel. Ezek Várasfenes, Micske, Vedresábrány, Szalacs, Ottomány, Érkörtvélyes, Hegyközszentmiklós. Alsólugos és Örvénd. Ezeknél általában az épületek nem megfelelők oktatási célokra, vagy más szerepkört is betöltenek (kultúrház), van ahol a felújítás, vagy éppen új épület megépítése nem fejeződött be, de olyan is akad, amely bekerítetlen vagy éppen folyamatban van a bekerítése.

A közegészségügyi működési engedély hiánya évtizedek óta visszatérő problémája a romániai közoktatási hálózatnak, mely országos szinten több száz tanintézetet érint. A reformokról sokat beszélő, de annál kevesebbet és általában kapkodva, fejetlenül cselekvő mindenkori tanügyi kormányzat pedig – beleértve annak megyei kirendeltségeit, az ún. tanfelügyelőségeket – nem képes, de a jelek szerint nem is akar olyan problémákat megoldani, melyek 2022-ben már csak főleg harmadik világbeli, elmaradott országok oktatási-nevelési körülményeit jellemzik.

Barta Béla

Total
0
Megosztás
Előző hír

Megkezdődtek a 12. Brassói Magyar Napok

Következő hír

Svédországi választások: egyelőre előnyben a jobboldal

Related Posts
Total
0
Megosztás