Nem csak a gazdák és fuvarozók tüntetnek Romániában

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke, George Simion és a párt mintegy 200 szimpatizánsa tüntetett ma reggel a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) bukaresti székháza előtt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (RCA) ellenőrizetlen drágulása miatt. Közben az egészségügyi dolgozók is protestálnak, mert állítólag nem fizetik meg őket rendesen.

Az AUR elnöke a helyszínen a sajtónak kifejtette: az ASF vezetői a drágulások tétlen szemlélői. Szerinte az intézménynek már rég létre kellett volna hozni egy állami biztosítótársaságot, a CEC Asigurărit a korábban csődbe ment Asta és Euroins RCA-szerződéseinek átvételére. „Ezt nem tették meg, a jelenlegi vezetésnek pedig kötelessége a parlament elé járulni, és mindenekelőtt kötelessége ma tárgyalni velünk” –jelentette ki Simion, emlékeztetve arra, hogy az ASF vezetői évente 15 kiemelt fizetést és tetemes prémiumokat kapnak.

A tüntetők kérték a rendőröket, hogy nyissák ki a székház ajtaját, mert beszélni akarnak az ASF vezetőjével, és közben jelszavakat skandáltak a hatóság vezetése ellen. Ezután a tömeg elindult a kormánypalota felé.

Marcel Ciolacu miniszterelnök csütörtök este az egyik bulvártévében kijelentette: nem tárgyalt az államfővel a közúti fuvarozók és a gazdák problémáiról, mivel erre nem is kérte őt Klaus Iohannis, akiről amúgy is azt állítja mindenki, hogy teljesen eltűnt a romániai politikából, közéletből.

A kormányfő szerint a gazdák és a fuvarozók követeléseinek többségét már sikerült rendezni, egy részüknek a megoldása pedig hosszabb időt igényel. Emlékeztetett arra, hogy csütörtöki ülésén a kormány teljesítette az útadómatricával, a kedvezményes kamatú agrárhitelekkel és a hiteltörlesztésekkel kapcsolatos problémákat.

Ciolacu azt is mondta, hogy nincs miről tárgyalnia valakivel, akinek hamarosan lejár a mandátuma. Felidézte, hogy a világjárvány idején az államfő Erdély kiárusításával vádolta meg őt, s ezt nem felejtette el neki.

Közben a Magyar Nemzet azt írta, hogy ugyan véget érhet a gazdák tüntetése Romániában, miután a kormány csütörtökön különböző támogatásokról döntött, de a megmozdulások hátterében számos más probléma is áll.

Marcel Ciolacu miniszterelnök szerint összesen 72 millió euró támogatást kapnak idén az állattartók. A húsmarha- és bivalytartóknak állatonként 100 eurós támogatás jár, de a sertés- és baromfitartóknak járó szubvenciókat is ezzel arányosan megemelik. „Biztosíthatom a romániai gazdákat, hogy továbbra is segíteni fogjuk őket. A mezőgazdasági miniszternek még számos hasonló projektje van” – idézte az Agerpres hírügynökség Ciolacut.

Egy szerdai, székelyföldi gazdafórumon szóba került, hogy mi vezetett a mezőgazdaságban dolgozók tiltakozásához. Könczei Csaba, az RMDSZ képviselője szerint a demonstrációk hátterében hangsúlyosan szerepel az Ukrajnában zajló konfliktus, mivel az Európai Unió azt a döntést hozta, hogy a háborúban álló ország gyakorlatilag ellenőrzés nélkül hozhatja be az EU-ba az agrár-élelmiszeripari termékeket. Mivel Ukrajnában nincs annyi előírás, mint az unióban, az ottani gazdák nyomott áron értékesíthették a termékeiket. Ennek következtében a romániai, de más országbeli gazdák is, arra ébredtek, hogy nyakukon maradt a búza, a repce vagy a napraforgó. Ráadásul az uniós ökointézkedések  csak megszorításokat jelentenek a gazdák számára.

Az RMDSZ képviselője a gazdák kérését ismertetve említette az Ukrajnából származó import korlátozását, szigorúbb ellenőrzését, valamint a „trükközés” felszámolását. Utóbbi azt jelenti, hogy az ukrán árut a Moldovai Köztársaságban vagy Bulgáriában átcímkézik és úgy szállítják be az unióba, mintha nem Ukrajnából származna.

Simon Zoltán Kolozs megyei falugazdász a Krónikának azt mondta: a masszív ukrajnai gabonabehozatal miatt egy év alatt hatalmasat zuhant valamennyi mezőgazdasági termény ára, és a jó hektárhozamok ellenére a legtöbb gazda ráfizetéses évet zárt. Szerinte a román kormány tovább tetézte a bajt a cégek adójának növelésével, illetve a gázolaj jövedéki adójának megemelésével. Nem véletlen, hogy „elszakadt a cérna”, mert ráfizetéssel senki nem tud megélni. A mai tapasztalatok szerint a romániai mezőgazdaságban európai uniós támogatásokkal is nagyon nehezen tud talpon maradni a gazda – fogalmazott az erdélyi portálnak a falugazdász.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Kjókó jöhet, Rüntyi várjon

Következő hír

Meghalt Tordai Tekla, a kolozsvári magyar színház művésze

Related Posts
Total
0
Megosztás