Nem fontos a tanügy a bukaresti kormánynak – holnaptól sztrájk!

Nem született megállapodás a bukaresti kormány, valamint az oktatási szakszervezetek képviselőinek ma délutáni egyeztetésén, ennek nyomán hétfőn megkezdődik az oktatási alkalmazottak munkabeszüntetése. Az érdekképviseletek szerint a PSD-PNL-RMDSZ-kabinet komolytalanul állt neki a tárgyalásoknak, széllelbélelt ígéretekkel próbálják kiszúrni az tanügybeliek szemét.

A Victoria-palotából távozó szakszervezeti vezetők közölték, hogy a tárgyalás során a kormány két részletben folyósítandó bérkiegészítő bónuszt ajánlott a pályakezdő pedagógusoknak, továbbá 7-8 százalékos béremelést a kisegítő személyzetnek, ám konkrét összeg a kormány közleményében nem szerepelnek. A szakszervezetek szerint a politikusi ígéretek semmit sem érnek, így hétfőn reggel elkezdődik a héten beharangozott általános sztrájk a romániai oktatási intézetekben.

Május 22-én, hétfőn lesz általános sztrájk az oktatásban – erősített meg percekkel ezelőtt Simion Hăncescu, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke. Marius Ovidiu Nistor, a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke a tárgyalásokat követően úgy vélekedett, hogy a pedagógusoknak „hihető megoldást” kell kapniuk a kormányzat részéről.

A tárgyalásokat követően a Nicolae Ciucă tartalékos tábornok vezette kabinet közleményben ismerte be: csupán azt ígérte a szakszervezetek vezetőinek, hogy a munkaügyi minisztérium július 15-éig kidolgozza az egységes bérezési törvény tervezetét, amely szeptemberben a parlament asztalára kerülhet. Megerősítette, hogy bérpótlékra tett javaslatot a kezdő, valamint a hátrányos helyzetű övezetekben oktató rendes tanárok (azaz a véglegesített, katedrára kinevezett oktatók) esetében.

Az egyeztetés elején a miniszterelnök arról beszélt, hogy a kormány és a kormánykoalíció számára prioritást jelent az oktatás. Ehhez képest sem a kormány, sem a parlament nem ér rá az oktatók bérrendezésével foglalkozni. A sajtó emlékeztetett: saját juttatásaik folyamatos és azonnali emelésére mindig ráérnek a politikusok.

Ciucă megpróbálta az érdekvédőkre és a tanárokra uszítani a szülőket és a diákságot, kijelentve, hogy a tanügyi szakszervezetek által bejelentett általános sztrájk „plusz nyomást” jelent a vizsgák előtt álló diákok számára. A gyermekek jövőjéről, a szülők nyugalmáról és az ország nehéz helyzetéről beszélt. „Nem hagyhatjuk a gyerekeket a vizsgák előtt és a tanév vége előtt cserben csak azért, mert nem tudunk megoldást találni az Önök által felvetett problémákra” – vetette oda a szakszervezeti vezetőknek.

Utóbbiak viszont egyértelművé tették: egyes politikus állításával ellentétben egyáltalán nem zsarolás, hogy pont ezt az időpontot választották a tanügyi alkalmazottak a sztrájk kirobbantására; épp ellenkezőleg, a kormány tagjai zsarolnak, mivel már tavaly december óta tudomásuk volt az oktatásban dolgozók tiltakozó akcióiról, mégsem ültek le tárgyalni a képviselőikkel. „A felelősség teljes mértékben őket terheli. Másrészt pedig ez a megosztó politika, a szülők és a tanulók szembeállítása a tanárokkal, olyan gyakorlat, amelyet semmilyen körülmények között nem lehet elfogadni. Ez a fajta gyakorlat hozta valójában az oktatást ebbe a helyzetbe, amelyben most van. És ez nem csak a fizetésekről szól, hanem az oktatásban dolgozók társadalmi státuszáról, arról, hogy az iskolát mint intézményt mennyire tisztelik, és természetesen arról is, hogy az iskolában dolgozókat mennyire tisztelik” – nyomatékosította a Spiru Haret szakszervezeti tömb elnöke.

A Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke szerint a kormány ajánlata a bértörvényben foglaltak szerinti bérkövetelések megoldására irányul, semmi többre. Vagyis azt ígérte meg a koalíciós kormány, amit már eddig sem teljesített, ráadásul az ígéretek teljesítésének időpontja is a kormánytól függ, azaz: nesze semmi, fogd meg jól…

Total
0
Megosztás
Előző hír

Már Dél-Erdélyben is fel s alá jár-kel a medve

Következő hír

G7-országcsoport: „Rendíthetetlenül támogatjuk Ukrajnát”

Related Posts
Total
0
Megosztás