Népszerű vízerőmű Romániában

A vízből nyert elektromos energia ára a piacvezető a romániai lakossági ügyfelek számára. Az árak elszabadulása után a Hidroelectricánál napi ötezer új kérvénnyel próbálnak megbirkózni, miközben a kapacitásuk véges.

Egy év alatt több mint tizenötszörösére nőtt a vízerőműveket működtető román állami vállalat, a Hidroelectrica lakossági ügyfeleinek száma. A hatalmas bumm azonban kezd gondokat okozni, mivel immár naponta ötezer új ügyfél szeretne szerződést kötni a céggel. A kliensek számának robbanásszerű növekedése természetesen nem véletlen: a háztartási fogyasztóknak messze a Hidroelectrica kínálja legjobb áron a villanyáramot.

A romániai országos energiaszabályozó hatóság (ANRE) ár-összehasonlítója szerint gyakorlatilag nincs ellenfele a piacon, miután a június elsejétől leszerződő ügyfeleknek 0,74 lej/kWh (0,15 euró) áron kínálja a villanyáramot. A második legjobb ajánlat, az ENEL-é ennek a duplája, 1,46 lej/kWh, míg az Electrica és az RDS & RCS legkisebb tarifái 1,62, illetve 1,63 lej/kWh. A romániai fogyasztók összesen 85 ajánlat közül választhatnak, ezek többsége 1,84 lej/kWh-nál kezdődik, a határ pedig a csillagos ég.

„Tavaly év végén hozzávetőleg százezer lakossági ügyfelünk volt, idén március 31-én 110 829, jelenleg pedig 300 ezer. A növekedés léptékét azonban leginkább az jelzi, hogy 2021 tavaszán még csak 7145 ügyféllel rendelkeztünk. A napi ötezer új kliens jelentkezése miatt nagy nyomás nehezedik a szoftver-infrastruktúrára, de igyekszünk folyamatosan fejleszteni, és minél több szerződéskötési kérvényt feldolgozni. Felhívom azonban a figyelmet, hogy a vállalat képtelen korlátlan számú ügyféllel szerződni, szolgáltatási kapacitásaink ugyanis végesek” – nyilatkozta szeptember közepén az Economedia.ro gazdasági portálnak Bogdan Badea, a Hidroelectrica igazgatótanácsának elnöke.

Románia teljes fogyasztása 57 terrawattóra körüli, amelynek kielégítését a Hidroelectrica 14-17 TWh termelési kapacitása csak részben képes vállalni. Az idei első negyedévben a szolgáltató 65 százalékkal magasabb, 2,3 milliárd lejes (464,6 millió euró) árbevételt ért el, mint 2021 azonos időszakában.

Nyeresége viszont 70 százalékkal nőtt, 1,29 milliárd lejre, miután az ipari fogyasztóknak az igen magas piaci áron szolgáltatja az áramot. A kitűnő pénzügyi eredményeket olyan körülmények között sikerült hozni, amikor 30 százalékkal kevesebb villanyáramot értékesítettek, mint 2021-ben.

A Hidroelectrica által üzemeltetett legnagyobb vízerőmű a Duna Vaskapu-szorosában ötven évvel ezelőtt használatba adott létesítmény. A Románia és Jugoszlávia közös beruházásában épült objektum beépített teljesítménye az átadáskor 1050 MW volt a román fél számára, ezt időközben 1167 MW-ra növelték. Egy átlagos vízhozamú évben a létesítmény 5,24 ezer megawattóra energiát termel Romániának. A Duna romániai és szerbiai partja között húzódó völgyzárógát hossza 1278 méter, a gát mögött kialakított gyűjtőtó hossza 120 km, és kétmilliárd köbméternél több vizet tárol. A gát miatt a Duna vízszintje megemelkedett, s elöntötte az Orsova közelében fekvő, több irodalmi műben is szereplő Ada Kaleh szigetet is. A vízszint megemelése révén a völgyzárógát megépítése viszont jelentősen megkönnyítette a hajózást a Vaskapu-szorosban.

Csinta Samu / Magyar Nemzet

Total
0
Megosztás
Előző hír

A mérgezett alma esete Biharban

Következő hír

Papírforma vereség, visszatérés lábbal a földre

Related Posts
Total
0
Megosztás