Nicolae Ciucă megerősítette, hogy pénteken lemond kormányfői tisztségéről

A tartalékos tábornokból lett román miniszterelnök ma megerősítette, hogy az eredeti ütemtervnek megfelelően pénteken benyújtja lemondását kormányfői tisztségéről.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) megalapításának 148. évfordulója alkalmából az Argyas (Argeș) megyei Stefănești városkában megrendezett ünnepségre érkező politikust újságírók kérdezték arról, hogy a pedagógussztrájk miatt felfüggesztett kormányalakítási tárgyalások közepette csúszik-e a kormányfőcsere is, amelyről a nagykoalíció létrehozásakor állapodott meg a PNL a Szociáldemokrata Párttal (PSD). Ciucă erre azt mondta, hogy a leszögezett ütemterv szerint visszaadja megbízatását, arra a kérdésre pedig, hogy tagja marad-e a Marcel Ciolacu PSD-elnök vezetésével alakítandó új kormánynak, a PNL elnöke azt mondta, “miután a pénteki nap lejár, hétfőig ezt is eldönti”.

A PNL elnöke elismerte, hogy még nem sikerült megállapodni az új kormány összetételéről, amelyről tovább folyik az alkudozás. Szerinte két lehetőség van: vagy betartják a felek a kétpárti (PNL-PSD) megállapodást, vagy a koalíciós partnerek újratárgyalják a minisztériumok elosztását, de mindenképpen figyelembe veszik az egyes pártok parlamenti és koalíciós súlyát. Ami kedvezőtlen előjel a harmadik partner, az RMDSZ számára, amely valójában súlytalan a törvényhozói számát (összesen 29) tekintve, hiszen a két román pártnak a magyar párt nélkül is kényelmes többsége van mind a két házban.

Felidézzük: a PNL, PSD és az RMDSZ részvételével alakult nagykoalíció (ideológiátlan „szörnykoalíció”) pártjai még a Ciucă-kabinet beiktatása előtt, 2021 novemberében megállapodtak abban, hogy a 2024-es választásokig hátralévő három év félidejénél a liberális kormányfő átadja helyét a PSD kormányfőjelöltjének, a politikai erőegyensúly megőrzése érdekében pedig több más miniszteri tárcát is kicserél egymás között a két román párt. A kormányfőcsere május végi határidejének közeledtével azonban a két román párt a sajtóban kezdett üzengetni egymásnak, a múlt héten kezdődött formális kormányalakítási tárgyalások pedig elakadtak, mivel a másfél éve eltervezett politikai vetésforgó végrehajtását már egyik fél sem akarja az eredeti formában végrehajtani. A román média szerint a két román párt korábbi ígéreteivel ellentétben azért szorítaná ki az RMDSZ-t a kormányból, vagy legalábbis faragná le kormányzati súlyát, hogy saját veszteségét minimalizálva az RMDSZ kormányzati posztjaival elégítse ki a másik román párt hatalmi igényeit. Ezt úgymond a magyar párt nem hajlandó elfogadni.

A formális kormányalakítási tárgyalásokat az időközben megindult közalkalmazotti sztrájkhullám okán elodázták. Most folyik a kötélhúzás, a koncon való marakodás Bukarestben. A sajtóban pedig válogatott, hajmeresztő spekulációk jelennek meg, teljes a bizonytalanság, az államfő a német szövetségi elnök fogadásával van elfoglalva, de Iohannis amúgy is csak egy kibicnek tűnik ebben a játszmában…

FRISSÍTÉS: A német államfővel tartott közös sajtótájékoztatón újságírói kérdésre a román elnök azt mondta: nagy probléma a tanügyi sztrájk, de a kormány már talált is néhány megoldást az ágazati szindikátusok követeléseire.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Ki nyeri meg az ukrán–orosz háborút?

Következő hír

Folytatódik a sztrájk a tanügyben, a szakszervezetek csodát várnak a kormánytól

Related Posts
Total
0
Megosztás