Október 30-a az állam korruptságára és tehetetlenségére emlékezteti a románokat

Hét évvel ezelőtt ezen a napon, október 30-án tört ki a több mint hatvan ember halálát és több mint 160 ember súlyos sérülését okozó tűzvész a bukaresti Colectiv szórakozóhelyen.

Délben emlékmise kezdődött az egykori szórakozóhely közelében levő görögkeleti templom udvarán, ahol a bukaresti ortodox érsekség emlékművet helyezett el a Colectiv-tragédia áldozatainak emlékére. 13 órától tíz pópa fog misézni a hajdani Colectiv-klub előtt, majd Dániel pátriárka megkoszorúzza a helyszínen felállított emlékművet.

Október 30-án a romániai történelem utóbbi 50 évének egyik legnagyobb tragédiájára emlékezünk – írta Eugen Iancu, a Colectiv GTG 3010 Egyesület elnöke ma a Facebookon. „Ugyanakkor évről évre a román állam korrupt és tehetetlen voltára emlékeztet bennünket” – olvasható a bejegyzésben. „Ami igazán fontos ezen a napon, az a társadalom, az utca népének reakciója. Ami fontos, hogy miként viseljük fájdalmunkat, sebeinket. Ami fontos, hogy elfelejtettétek-e vagy sem, hogy biztonságos életet akartok-e magatoknak és gyermekeiteknek. Mi, az áldozatok, évről évre el fogjuk mondani történetünket, abban a reményben, hogy soha nem fog megismétlődni. Mi már megismertük a tűznek, valamint a döntéshozók korrupciójának, gyávaságának, hiúságának és ostobaságának hatását, és megedződtünk. Maradtunk a kiábrándulással. De mi lesz veletek, akik azt hiszitek, hogy a történelem nem ismétlődik? Akik azt hiszitek, hogy ‘jól van ez így is’? Mit mondtok, és főleg mit tesztek?” – teszi fel a kérdést a szervezet elnöke.

A Colectiv szórakozóhelyen 2015. október 30-án ütött ki a végzetes tűzvész, amelynek nyomán később sorozatos emberi mulasztásokra és korrupciós ügyekre derült fény.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Jogaikért harcolnak az elfogyóban lévő számik

Következő hír

A globalista elit tündöklése és…

Related Posts
Total
0
Megosztás