Orosz elnökválasztás meglepetések nélkül

A hivatalban lévő államfő orosz államfő több mint 60 millió szavazatot kapott a hétvégén, ez a legmagasabb szám az orosz elnökválasztások 1991-ben elkezdődött történelmében. Vlagyimir Putyin ezzel elsöprő fölénnyel nyert újabb elnöki mandátumot.

Új elnöki ciklusa egyik fő céljának a különleges hadművelet feladatainak teljesítését nevezte meg Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőre virradó éjjel a moszkvai választási központjában. „Mindenekelőtt a különleges hadművelet keretében kell megoldani a feladatokat, erősíteni kell a védelmi képességeket, erősíteni kell a fegyveres erőket. Ez nagyon jó ütemben és kiváló minőségben történik” – hangoztatta a háromnapos elnökválasztás befejeződése után megtartott sajtótájékoztatóján.

Azt mondta, hogy Oroszország jelenleg az aktív védelem folytatásánál egy kicsit többet tesz a háborúban. Putyin szerint Moszkvának gondolkodnia kell azon, hogy kivel tárgyaljon majd az ukrajnai békekötésről.

Az elnök megköszönte választási stábja önkénteseinek és a választóknak a bizalmat és a voksokban kifejezett egységet. A magas részvételt a kialakult helyzettel, azon események drámaiságával magyarázta, amelyen Oroszország keresztülmegy. Azt hangoztatta, hogy megvannak a feltételek ahhoz, hogy Oroszországot erősebbé, hatékonyabbá tegyék, és azt ígérte, hogy a hatalom az összes meghirdetett fejlesztési célt el fogja érni.

Arra kérdésre válaszolva, hogy lehetséges-e a konfliktus Oroszország és a NATO között, azt mondta, hogy a mai világban minden lehetséges. Hangot adott véleményének, hogy ebben az esetben a világ egy lépésre kerülne a teljes körű harmadik világháborútól, és megjegyezte, hogy meglátása szerint ebben aligha lehet bárki is érdekelt.

A nemrégiben börtönében elhunyt amerikai ügynökkel, Alekszej Navalnijjal kapcsolatban bejelentette, hogy nem sokkal a köztörvényes bűnökért elítélt aktivista halála előtt beleegyezett abba: az elítéltet cseréljék ki nyugati börtönökben ülő oroszokra. Közölte, hogy egyetlen feltétele volt: az, hogy Navanij a csere után ne térjen vissza Oroszországba.  A politikus elhunytával kapcsolatban megjegyezte, hogy „ilyen az élet, semmit sem lehet tenni”.

A Moszkva ellen az ukrán oldalon harcoló orosz alakulatokkal kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy Oroszországban nincsen ugyan halálbüntetés, de minden árulót, aki fegyverrel a kezében szállt szembe a hazájával, azonosítani fognak. „Mindig, most és a jövőben is úgy fogunk bánni ezekkel az emberekkel, mint akik háborús övezetben vannak. Úgy fogjuk tekinteni őket, mint akik fel vannak fegyverezve. Minden bűnüldöző szervet arra utasítunk, hogy mindenkit név szerint azonosítsanak, és tegyék meg a megfelelő intézkedéseket azokkal szemben, akik fegyverrel harcolnak Oroszország ellen. Nem hagyunk nekik békét. Erről tudniuk kell” – mondta az államfő.

Az orosz területre való betörésekkel próbálkozó fegyveres alakulatoknak Putyin ugyanazt a sorsot jósolta, mint amely a második világháború során árulóvá vált Andrej Vlaszov szovjet tábornok hadseregét érte utol. (Vlaszov, a Vörös Hadsereg egyik legfiatalabb és legsikeresebb tábornoka Leningrádnál fogságba kerülve, Sztálinban csalódva az általa létrehozott Orosz Felszabadító Hadsereggel átállt a németek oldalára és a nácikkal kollaboráló ukránok segítéségével a Szovjetunió ellen harcolt. A háború végén az amerikai csapatok előtt tette le a fegyvert, ezek azonban Vlaszovot és társait nem tekintették hadifogolynak, kiadták őket a szovjeteknek azzal az indoklással, hogy számukra ők csak kollaboránsok voltak. Hadseregének java része munkatáborokba került, közülük és az őket segítők közül ezrek végezték jeltelen tömegsírokban. Vlaszovot 1946-ban kivégezték.)

A most befejeződött orosz elnökválasztást Vlagyimir Putyin demokratikusnak nevezte, a nyugati országok reagálását pedig várhatónak, mert, mint mondta, ők fegyveresen küzdenek Oroszország ellen, és megpróbálják feltartóztatni a fejlődését.

A fősodratú nyugati sajtó és nyomában a teljes román, illetve a balliberális magyar média vitatható körülmények között lezajlott, sőt diktatórikus választásokról ír.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Drága lesz idén a húsvéti bárány

Következő hír

Eltávolítottak egy magyar nyelvű városjelzőt Gyergyószentmiklóson

Related Posts
Total
0
Megosztás