Orvvadászó román katonák a Székelyföldön

Nyolc személyt, köztük négy hivatásos katonát gyanúsít orvvadászattal a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) a székelyföldi Kovászna megyében – írta meg az Agerpres nyomozóhatóság közleménye alapján.

A korrupcióellenes ügyészség munkatársai a román rendőrséggel közösen szerdán 18 helyszínen tartottak házkutatásokat a háromszéki Kovászna városában és a közeli Kommandó községben. Hat személyt előzetes letartóztatásba helyeztek orvvadászat gyanúja miatt. Az ügyben a Kolozs megyei katonai ügyészség indított büntetőeljárást. Az orvvadászattal gyanúsított bűnszövetkezet négy tagja ugyanis hivatásos katona, kettő közülük a román védelmi minisztériumnak, kettő a román belügyminisztériumhoz tartozó vészhelyzeti felügyelőségnek a munkatársa. Egy további személy egy vadásztársaságnál dolgozik őrként.

Az ügyészek szerint a gyanúsítottak 2023 decembere és 2024 februárja között rendszeresen vadásztak védett állatokra, ehhez vadászkutyákat és vadászfegyvereket használtak. A bűnszövetkezet tagjai medvére, farkasra, vadmacskára, vaddisznóra, nyúlra, szarvasfélékre, siketfajdra vadásztak a Kárpát-kanyarban található térségben. Ezen fajok egy része védett állatnak minősül Romániában.

A hatóságok a házkutatások során vadászfegyvereket, szarvasagancsokat, illetve medve- és farkastrófeákat, valamint jelentős mennyiségű vadhúst találtak. Kommandón egy karámot is felfedeztek négy vaddisznóval. A DNA azt gyanítja, hogy a vadállatokat a vadászkutyák betanításához használták.

Az ügyészség az orvvadászat mellett törvénytelen fegyverhasználattal, hivatalos információk kiszivárogtatásával és adócsalással is gyanúsítja a nyolc személyt.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Rossz hírt kapott Románia Ausztriától

Következő hír

Maradhat-e Báthory István a krakkói székesegyház kriptájában?

Related Posts
Total
0
Megosztás