Petőfi szablyája nem a fehéregyházi emlékmúzeumban van

Elfogadták a fehéregyházi Petőfi-múzeum és emlékhely felújítására, illetve egy új épület megépítésére vonatkozó dokumentációt. Megyei költségvetésből korszerűsítik és bővítik a múzeumépületet.

A fehéregyházi (rom. Albești, Maros m.) Petőfi-múzeum és emlékhely felújítására, illetve az új épület megépítésére vonatkozó dokumentációt fogadott el a Maros Megyei Tanács pénteki ülésén, tájékoztatott közleményben a tanács sajtóirodája.

A felújítás és modernizálás összértéke 6,4 millió lej, amelyet a Maros Megyei Tanács és a Maros Megyei Múzeum saját költségvetéséből biztosít. A Petőfi-múzeum és emlékhely adminisztrálását 2022-től a Maros Megyei Múzeum látja el. Mint ismert, a történetírás és a hagyomány mind a mai napig úgy tartja, hogy a Fehéregyházáról Héjjasfalávra vezető út mentén zajlott le az 1848–49-es magyar szabadságharc ama egyik utolsó ütközete, amelyben Petőfi Sándor elesett (pontosabban eltűnt). A segesvári csataként ismert esemény 1849- július 31-én zajlott, és máig vitákat generál, ugyanis egyes kutatók szerint a nagy magyar költő orosz fogságba esett, és évekkel később pusztult el Szibériában.

Tavaly rendezték a fehérgyházi emlékmúzeum területének és az épületének jogviszonyát, idén év végéig területrendezési munkálatokat végeznek az emlékparkban, áll a közleményben. Ezenkívül a múzeumépületet javítják és kibővítik egy körülbelül 100 négyzetméteres kiállítófelületet biztosító épülettel, valamint felújítják a Petőfi-kiállítást is – ígérik.

Az erdélyi Petőfi-kultusz egyik adóssága, szégyemfoltja az, hogy a költő szablyájaként, kardjaként ismert és nyilvántartott legendás műtárgy mind a mai napig Románia Nemzeti Történelmi Múzeumában van kiállítva, az aradi ’48-as ereklyemúzeumból került Bukarestbe valamikor a kommunista rezsim idején…

Total
0
Megosztás
Előző hír

Több ember meghalt egy raliversenyen Esztergomnál

Következő hír

Több mint száz francia középiskola merényletfenyegetést kapott

Related Posts
Total
0
Megosztás