Rengeteg orosz olajat vásárol India

Oroszország májusban India második legnagyobb olajszállítója lett, megelőzve ezzel Szaúd-Arábiát – jelentette először a Reuters. Ezzel Szaúd-Arábiát a harmadik helyre szorította, de még mindig megelőzi őt Irak, amely továbbra is az első helyen áll – derült ki a kereskedelmi forrásokból származó adatokból.

Az adatok szerint májusban az indiai finomítók mintegy 819 000 hordó/nap (bpd) orosz olajat kaptak, ami az eddigi legmagasabb havi érték, szemben az áprilisi mintegy 277 000 hordóval. Az Oroszországgal szemben bevezetett nyugati szankciók miatt számos olajimportőr elzárkózott a Moszkvával folytatott kereskedelemtől, ami az orosz nyersolaj azonnali árait más fajtákhoz képest rekordmértékű árengedményekre szorította. Oroszország a büntetésekre válaszul alternatív vevőket keresett, és olajának nagy részét Ázsiába irányította.

Ez megteremtette a lehetőséget az indiai finomítóknak, hogy olcsón vásároljanak nyersolajat, hiszen eddig a magas szállítási költségek miatt ritkán vásároltak az oroszoktól. India mintegy 819 000 hordó orosz olajat importált naponta, az új adatok szerint ez a teljes import nagyjából 16,5%-át teszi ki. Irak továbbra is India vezető olajszállítója maradt, Szaúd-Arábia pedig a harmadik helyre szorult. Májusban az orosz olajfajták India teljes olajimportjának mintegy 16,5%-át tették ki, míg a Közel-Keletről származó olaj aránya 59,5%-ra csökkent. Az afrikai olaj részaránya India nyersolajimportjában a múlt hónapban 11,5%-ra emelkedett az áprilisi 5,9%-ról – derült ki az adatokból.

Júniusban tovább növelték az oroszok a kitermelést

A májusi adatokat is felülmúlja az Interfax jelentése, miszerint Oroszország június első felében a múlt hónaphoz képest nagyjából 5%-kal növelte olajtermelését. A Reuters szerint az átlagos napi olajtermelés, beleértve a kondenzátumokat is, 1,46 millió tonnát ért el június első 13 napjában, ami körülbelül 68 ezerrel tonnával több, mint májusban.

Miután Oroszország megindította az ukrajnai háborút, az első hetekben a termelés visszaesett, viszont utána, az erős kereslet közepette fellendült. Különösen Ázsiában növekedett meg a kereslet, nyugaton az önszankcionálás és a kormányzati tiltások miatt inkább visszaesett. Májushoz képest június első 13 napjában, bár a vezetékes szállítások 16,5%-kal csökkentek,az orosz tengeri olajexport 9,5%-kal megugrott.

Az ukrajnai háború kezdete óta különösen Kína és India emelkedett a legnagyobb vásárlók közé, és a két ország kereslete hozzájárult Moszkva energia-bevételeinek növeléséhez. A két ország együtt jelenleg Oroszország tengeri olajexportjának mintegy felét elviszi.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Közösségi összefogással mentik meg a kétszáz éves haranglábat Gyergyószárhegyen

Következő hír

Putyin megfenyegette a Nyugatot

Related Posts
Total
0
Megosztás