Közösségi összefogással mentik meg a kétszáz éves haranglábat Gyergyószárhegyen

Néhány napja kezdtek neki a munkának a Hargita megyei Gyergyószárhegyen azzal a céllal, hogy felújítsák az Énkány utcai haranglábat – vagy ahogy a helyiek hívják, a csengettyűt.

Az építményre már ráfért egy alapos felújítás, ugyanis az utóbbi időben nagyon megromlott az állapota. Írásos dokumentum nem létezik arra vonatkozóan, hogy hány éve is állították a szárhegyiek a haranglábat, de körülbelül kétszáz évesre becsülik a korát.

A felújításra szükséges pénzt a helyiek gyűjtötték össze. Színtársulatot szerveztek. A civil csoport a Laji bá, avagy nyüszkölés a feredőn című előadást vitte színre és játszotta nagy sikerrel zsúfolásig telt termekben a faluban és a környék más településein idén tavasszal. Ebből folyt be közel 30 ezer lej, és miután elkezdték a munkát, további támogatások is érkeztek.

A Székelyhon információi szerint legutóbb 1980-ban végeztek felújítási munkálatot a csengettyűnél, azóta azonban nem. Amikor most megbontották a tornyot, kiderült, nagyobb a gond, mint amire számítottak, több oszlopot is ki kellett cserélni, mert elkorhadtak.

Gyergyószárhegyen két harangláb is áll. Az egyiket közülük már három éve rendbe tették, most a másikat is a közösség menti meg az enyészettől. A kalákások ellátásáról is a közösség gondoskodik, kérés nélkül hozzák az emberek az ebédet, vacsorát.

A csengettyű újraszentelésére július 10-én, vasárnap kerül sor. Ha mindennel elkészülnek és még marad valamennyi az adományokból befolyt pénzből, azt a plébánia folyamatban lévő építésére adományozzák tovább.

Total
14
Megosztás
Total
14
Megosztás