Részleges tanfelügyelőségi döntés Marosvásárhelyen

Csak részben döntött a Maros megyei tanfelügyelőség a jogerős bírósági ítélettel megszüntetésre ítélt II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Gimnázium diákjainak a sorsáról: eszerint az iskola nyolcadikoai a Bolyai Farkas Gimnáziumban fognak vizsgázni, az egyházi iskola betervezett három kilencedik osztálya pedig szintén a Bolyai égisze alatt indul ősszel.

A Maros Megyei Tanfelügyelőség vezetőségi tanácsa még kedden délután ült össze, mivel azonban még nem kapták meg azt a minisztériumi rendeletet – amelyről Kallós Zoltán államtitkár a sajtónak már hétfőn beszélt –, amelytől útbaigazítást vártak a bonyolult helyzetben, ezért csak a legsürgősebb problémákról döntöttek. Azt a három osztályt, amelyet ősszel a katolikus iskola indított volna, áttervezik a Bolyai Farkas Gimnáziumba. Ugyanazok a szakok, profilok, a tanulmányi helyszín is marad, de a Bolyai alá fognak tartozni egyelőre – magyarázta Illés Ildikó helyettes főtanfelügyelő. Hozzátette, az oktatási minisztérium a betervezett osztályokat megyeszinten hagyja jóvá, így a tanfelügyelőség saját körben tudott erről dönteni.

A tanfelügyelőség honlapján már meg is jelent a megváltozott tájékoztató füzet a leendő kilencedik osztályokról, abból kitűnik, hogy ez a három osztály nem a Bolyai főépületében működik majd – nem is lenne helyük ott –, hanem a Mihai Viteazul 15. szám alatt (vagyis a jogilag megszüntetett katolikus gimnázium épületében).

Emellett a katolikus iskolában jelenleg tanuló nyolcadikosok vizsgájáról döntöttek: ők is a Bolyaiban fognak vizsgázni. Illés Ildikó hangsúlyozta, mivel a Rákóczi 8. osztálya nem volt akkreditálva, amúgy is mindenképpen a Bolyaiban kellett volna vizsgázniuk. „Miután a minisztériumtól megkapjuk a rendeletet, amely útmutató lehet a katolikus iskola sorsára vonatkozóan, meglátjuk, hogy mit tartalmaz, és annak függvényében döntünk a többi kérdésről is. A legfontosabb most az volt, hogy a kilencedik osztályok sorsát és a nyolcadikosok vizsgáját intézzük el, nyugtassuk meg a szülőket, hogy nyugodtan vizsgázhatnak a diákok, és lesz helyük, hogy továbbtanuljanak – hangsúlyozta a főtanfelügyelő-helyettes.

 (Forrás: Székelyhon.ro)

Total
0
Megosztás
Előző hír

Hargita megye: medve garázdálkodott egy Székelyderzs melletti méhészetben

Következő hír

A pedagógusok már nem hisznek a román kormánynak

Related Posts
Total
0
Megosztás