Román katonai erőfitogtatás lesz a Székelyföldön

Minden eddiginél nagyobb szabású ünnepséggel készülnek a hatóságok a román nemzeti ünnepre Csíkszeredában: idén először katonai repülőgépeket és helikoptereket is „felvonultatnak” – adta hírül a Székelyhon az állami Agerpres hírügynökségre hivatkozva.

A harci arzenálnak a légi bemutatójára azonban csak jó idő esetén kerülhet sor, amennyiben az ilyentájt hagyományosan szétterjedő csíki köd megengedi. A nagyszabású december elsejei rendezvényről Nicolae-Gabriel Oros, a 61-es számú hegyivadász alakulat parancsnoka számolt be. Elmondta, hogy a katonai repülőgépek és a helikopterek a bákói légibázisról repülnének Csíkszereda felé, de az aranyosgyéresi bázisról is érkeznek légi járművek a hargitai megyeszékhely légterébe. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezek jelenléte a román nemzeti ünnepen nagyban függ az időjárástól.

Arról is beszámolt, hogy a város központjában idén mintegy 200 katona vonul fel, de mellettük csendőrök, rendőrök, tűzoltók, sőt a börtön foglárai is jelen lesznek a díszszemlén. Ugyanakkor premierként egy francia NATO-különítmény is felvonul a nagyszabású katonai parádén.

A hírügynökség szerint akárcsak más években, a csíkszeredai erődemonstráció idén is az ismeretlen katona szobránál kezdődik, ahol a tisztelgés után elhangzik majd a román himnusz, illetve vallási szertartásra és koszorúzásra kerül sor. Este újabb felvonulás lesz, ezúttal a város fő sugárútján haladva, fáklyásmenetben búcsúznak a székelyföldi város lakóitól a román nemzeti ünnepre érkezett katonák és egyéb egyenruhások.

Petres Sándor prefektus a december elsejei ünnepségek kapcsán elmondta, hogy több Hargita megyei településen román népzenei műsor lesz, november 29-én például Csíkszeredában is így emlékeznek a „nagy egyesülésre” (valójában az erdélyi románok 1918. december 1-jei gyulafehérvári népgyűlésére). A megyeközpont mellett Székelyudvarhelyen is lesz katonai felvonulás és egyházi szertartás, és a román katonák sírját is megkoszorúzzák a városi temetőben, este Monica Anghel énekesnő ad koncertet a székely anyavárosban.

December elsején Hargita megye valamennyi románlakta településén lesz koszorúzás, többek között Vaslábon, Gyergyóvárhegyen, Gyergyótölgyesen, Salamáson, Galócáson, Bélboron és Maroshévízen is, közölte a kormánybiztosi hivatal.

A Mihai Tîrnoveanu vezette magyarellenes román szélsőnacionalista szervezet, a Nemzet Útja (Calea Neamului) – amely Úzvölgyétől Tuasnádfürdőn át Nagykárolyig terjedően szokott provokációkat rendezni – a románok nemzeti ünnepe alkalmából Kézdivásárhelyen tervez felvonulást és ünnepi műsort. Bokor Tibor polgármester a Krónikának elmondta, noha a szervezet tagjai nemkívánatos vendégek a háromszéki városban, megjelenésüket nem akadályozhatják meg.

Total
0
Megosztás
Előző hír

„Ady költészetéből lehet és kell erőt és hitet meríteni!”

Következő hír

A magyar dollárbaloldal három hazugságának cáfolata

Related Posts
Total
0
Megosztás