Sakkvilágbajnok-jelöltek tornája

Az egyelőre még magyar színekben versenyző Rapport Richárd hat döntetlen és egy vereség után vasárnap a nyolcadik fordulóban megszerezte első győzelmét a sakkvilágbajnok-jelöltek nyolcfős madridi tornáján.

A világos figurákat vezető magyar nemzetközi nagymester ezúttal Jan-Krzysztof Dudával ült asztalhoz, kiegyenlített küzdelmüket pedig az döntötte el, hogy lengyel riválisa a 24. lépésben hibázott. Rapport onnantól fokozatosan növelte a fölényét, Duda pedig a 29. lépésben feladta a küzdelmet.

Az orosz éllovas, de az ukrajnai háború miatt a Nemzetközi Sakkszövetség égisze alatt induló Jan Nyepomnyascsij egypontosra növelte az előnyét, ugyanis világossal döntetlent ért el a kínai Ting Li-zsen ellen, miközben legnagyobb riválisa, az amerikai Fabiano Caruana sötéttel kikapott honfitársától, Hikaru Nakamurától.

A 26 éves, szerb feleségével hét éve Belgrádban élő Rapport – aki a hírek szerint román színekben óhajt majd sokkozni a jövőben – 2764 Élő-pontjával a világranglista nyolcadik helyezettjeként versenyez a spanyol fővárosban, ahol mindenki kétszer mérkőzik meg mindenkivel, váltott színekkel. A torna teljes díjalapja 500 ezer euró, és a 48 ezer euróval gazdagodó győztes jövőre a vb-címért játszhat a regnáló világbajnokkal, a titulust kilenc éve birtokló norvég Magnus Carlsennel.

Rapport ma a francia színekben versenyző, mindössze 19 éves Alireza Firouzjával játszik a sötét bábukat vezetve, matematikai esélye még van a tornagyőzelemre, de az óriási meglepetés lenne.

Eredmények, 8. forduló:

Rapport Richárd –Jan-Krzysztof Duda (lengyel) 1-0

Jan Nyepomnyascsij (FIDE) –Ting Li-zsen (kínai) döntetlen

Hikaru Nakamura (amerikai) – Fabiano Caruana (amerikai) 1-0

Alireza Firouzja (francia) – Tejmur Radzsabov (azeri) döntetlen

Az állás: 1. Nyepomnyascsij 6 pont, 2. Caruana 5, 3. Nakamura 4,5, 4. Rapport 4, 5. Ting 3,5, 6. Duda, Radzsabov, Firouzja 3–3

Total
1
Megosztás
Total
1
Megosztás