Szülőfalujában temetik újra Lőrincz Márton birkózó hamvait

A székelyföldi Korondon temetik újra az Argentínában elhunyt Lőrincz Márton olimpiai bajnok birkózó hamvait – nyilatkozta az udvarhelyszéki (ma Hargita megye, Románia) község polgármestere.

A szülőföldjéről Dél-Amerikába elkerült egykori sportoló hamvait a fazekasságáról híres község központjában, a 2022-ben felavatott szobránál helyezik el. Mint közölte, az újratemetést idén őszre tervezik, az október 23-i ünnepségek keretében tartanák.

A helybéli Lőrincz Márton Sportklub elnöke úgy nyilatkozott: a klub tagjai örömmel és megelégedéssel vették tudomásul, hogy „a bajnokunk végre hazatérhet, és szülőföldjében pihenhet”. A klubelnök megköszönte mindenki munkáját, aki hozzájárult ehhez. Mint mondta, helyénvalónak tartja a kezdeményezést, mivel így lesz kerek a történet, Lőrincz Márton leveleiből ugyanis az derül ki, hogy nem érezte magát otthon Argentínában, hazavágyott szülőföldjére. Szülőfalujában szobrot avattak tiszteletére, sportcsarnok viseli a nevét, a róla elnevezett birkózó emlékverseny pedig több mint két évtizedes múltra tekint vissza. Balázs Árpád székelyudvarhelyi újságíró, rádiós 2021-ben egy képeskönyvet jelentetett meg a néhai sportolóról.

Lőrincz Márton hamvainak hazahozatalát a Magyar Birkózószövetség kezdeményezte, és ezek már magyar földön vannak – erősítette meg az MBSZ sajtófőnöke. Rámutatott: az MBSZ-nél mindig is nemes kötelességüknek tartották az egykori birkózóbajnokok, versenyzőtársak emléke előtti tisztelgést. „Már több éve gondolkodunk azon, hogy valamilyen úton-módon haza kellene hozatni az 1969-ben Argentínában elhunyt Lőrincz Márton hamvait, de a procedúra elég lassan csörgedezett mostanáig” – mondta a szóvivő. Hozzátette: ez végül tavaly gyorsult fel, amikor az Argentínában rendezett korosztályos birkózó-világbajnokságon Rögler Gábor nemzetközi bíró, az MBSZ főtitkára is jelen volt. Ő vette fel a kapcsolatot az ottani nagykövetséggel, és elindították az exhumálási folyamatot.

Lőrincz Márton 1911-ben született Korondon, majd az 1930-as években Magyarországra menekült a Romániához került Székelyföldről. A Magyar Athletikai Club birkózó szakosztályában tűnt fel, 1934-ben magyar bajnoki címet szerzett a légsúlyúak között. Az Európa-bajnokságokon szabadfogásban lett aranyérmes. Az 1936-os berlini olimpián kötöttfogásban, légsúlyban nyerte el a 30. magyar olimpiai aranyérmet. Élete utolsó szakaszát Argentínában töltötte, 59 évesen, 1969. augusztus 1-én hunyt el az Andok-hegység lábainál fekvő San Carlos de Bariloche városában. Nyughelye a főváros, Buenos Aires temetőjében volt, ahová hozzátartozók hiányában a város temettette el.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Képekbe zárt haza

Következő hír

Vass Tamás újbóli „hazatérése”

Related Posts
Total
0
Megosztás