Tánczos Barna és a siketfajdok

A román környezetvédelmi tárca jóváhagyta, hogy tíz év tilalom után ismét vadászható legyen a siketfajd (Tetrao urogallus). Írd és mondd: pontosan 239 példány kilövéséről szól a rendelet, az idény pedig novemberig tart.

A Román Madártani Társaság pedig azonnal ugrott, hogy a tilalom feloldásával nem ért egyet, de bekapcsolódott a tiltakozásba egy környezetvédő szervezet is. Emanuel Ștefan Baltag, a madártani társaság elnöke szerint a vadásztársaságok nem végeztek átfogó felmérést a romániai siketfajd-populáció méretéről, erről pontos adatok nincsenek, ráadásul egy ritka madárfajról van szó, mely veszélybe is kerülhet, főleg, ha a vadászok a nagyobb testű hímeket fogják kilőni.

Az Agent Green zöld aktivistái ennél is dühösebbek: ők már végveszélyt kiáltanak, szerintük a rendelet „a Kárpátok érintetlen erdeinek egyik szimbólumát” sodorja veszélybe. Tánczos Barna RMDSZ-es erdészeti, vízügyi és környezetvédelmi miniszter lemondását követelik, akinek amúgy is elég sok vaj van a fején, ráadásul a tárcájához tartozó egyik ágazatnak sem szakembere, mint elefánt a porcelánboltban, úgy „közlekedik” az erdő- és vízgazdálkodás, valamint az ökológia területén.

Tánczos egyébként korábban azt nyilatkozta, a minisztérium csupán a populáció 1 százalékának a kilövését hagyja jóvá, de nem mondott igazat, mert ebből végül 2 százalék lett. A minisztérium szakemberei 12 ezres siketfajd-populációval kalkulálnak, s szerintük az optimális egyedszám amúgy is 7600 körüli lenne. A vitás rendeletet egyébként Corvin Nedelcu, a környezetvédelmi minisztérium főtitkára írta alá.

A szaktárca azt állítja, hogy a minisztérium köteles kvótákat meghatározni a vadászható állatokra, a 2022 júniusában módosított vadászati szabályok értelmében a siketfajdra is. A finom húsú vadmadárfaj populációja közel 12 ezer példányra tehető Romániában, a 2 százalékos vadászati kvóta jelentéktelen számú kilőtt példányt jelent, aminek semmilyen negatív következménye nem lesz a fajra nézve – állítják Tánczosék.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Tolvaj egy világ, avagy a balkáni „találékonyság” újabb példája

Következő hír

Nincs illegális migráció és nem veszélyes a genderterror Gyurcsányék szerint

Related Posts
Total
0
Megosztás