Technokratákból és menedzserekből fog állni az Orbán-kormány

Bejelentették Orbán Viktor leendő új kormányának felállását és az egyes tárcák várományosainak nevét. Több az ismert, régi arc, mint az új az ötödik Fidesz-KDNP-kormányban.

A miniszterelnök Semjén Zsoltot, a Fidesz-csatlós KDNP elnökét általános miniszterelnök-helyettesnek kérte fel, aki egyúttal a nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért is felel majd, mint eddig is. Az Agrárminisztériumot továbbra is Nagy István, a Belügyminisztériumot Pintér Sándor, a Pénzügyminisztériumot Varga Mihály, a Technológiai és Ipari Minisztériumot Palkovics László, az Igazságügyi Minisztériumot Varga Judit vezetheti. A Külgazdasági és Külügyminisztérium élére ismét Szijjártó Pétert, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetésére Rogán Antalt, a Miniszterelnökség élére Gulyás Gergelyt állítja majd. Az újnak tűnő Építési és Beruházási Minisztériumot egy korábbi miniszterre, Lázár Jánosra bízza, a Honvédelmi Minisztériumot a civil Szalay-Bobrovniczky Kristófra. A kentaurszerű Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetésére Csák János közgazdászt, diplomatát kérte fel Orbán Viktor. Az eddig bankárként ismert Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszterként, a volt uniós biztos Navracsics Tibor pedig területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterként dolgozhat a következő négy évben jogászi képesítéssel.

A legnagyobb ellenzéki párt, a balliberális Demokratikus Koalíció (DK) frakcióvezető-helyettese úgy reagált a ma nyilvánosságra került névsor láttán, hogy egyértelmű: sem oktatási, sem szociális, sem egészségügyi, sem környezetvédelmi felelős minisztérium nem lesz. „Orbánék már a látszatra sem adnak, hogy minisztériumot tartsanak fenn az általuk feleslegesnek ítélt szakterületeknek. A Demokratikus Koalíció felhívja mindenki figyelmét, erre számítsanak a következő években, ami nem a lopós Fidesz-kormány vagyonát gyarapítja, az nem lesz napirenden az országban” – írta közleményében.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Súlyos börtönbüntetést kapott Bukarest volt főpolgármestere, de nem találják

Következő hír

Nem sikerült a csúcshódítás

Related Posts
Total
0
Megosztás