Többségben voltak a háborúpártiak a moldovai csúcstalálkozón

Bulboaca, 2023. június 1. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott csoportkép az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozójának résztvevõirõl, középen Orbán Viktor miniszterelnök (középsõ sor j9) a bulboacai Mimi-kastélyban 2023. június 1-jén. Az elsõ sorban középen Maia Sandu moldovai elnök (b9), mellette balról Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, jobbról Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

További támogatásukról biztosították Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban az Európai Politikai Közösség (EPK) moldovai csúcstalálkozójának megnyitásakor felszólaló állam- és kormányfők. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – aki bejelentés nélkül, váratlanul jelent meg – országa NATO-csatlakozásának egyértelmű támogatására kérte a részvevőket.

A 47 európai ország, valamint az európai uniós központi intézmények vezetőinek részvételével a Kisjenő (ma Chișinău) melletti Bulboacă faluhoz tartozó Mimi-kastélyban tartották a csúcstalálkozót, amely a moldovai fővárostól mintegy 35 kilométerre található, a görög származású Constantin Mimi bojár egykori szőlészeti- és borászati nagybirtokán, ahol a főúri család több mint száz éve európai hírű és világszínvonalú termelést, borkereskedést és vendéglátást valósított meg.

A csúcstalálkozót kora délután megnyitva Maia Sandu moldovai elnök úgy fogalmazott: reményei szerint a mostani megbeszéléssel újabb lépést tesznek a kontinens békéje felé. A találkozó abba a folyamatba illeszkedik, amelynek keretében az EU-tagországok és partnereik a szolidaritáson alapuló, erősebb Európára törekszenek – emelte ki. Sandu szerint az ukrán határ közelében rendezett nagyszabású találkozó a kontinens növekvő egységét tanúsítja, megerősíti a részvevők béke iránti elkötelezettségét, Oroszország ukrajnai háborújának elítélését, valamint szolidaritásukat Kijevvel.

Zelenszkij közvetlenül Sandu után felszólalva a részvevők támogatását kérte Ukrajna NATO-csatlakozási törekvéséhez. Kijelentette, hogy a júliusi NATO-csúcstalálkozón Kijevnek egyértelmű jelzést kell kapnia a szövetségtől a hozzá fűződő viszonyának jövőjét illetően. Újra hangsúlyozta annak fontosságát is, hogy az európai partnerek segítsék Ukrajnát harci repülőgépekkel, és légvédelmének fejlesztésében is. Állította, hogy Ukrajna szeretne egy béke-csúcstalálkozót szervezni arról, milyen feltétekkel zárható le a háború, de még nem látja elérkezettnek az időt erre. Kijev fő törekvése, hogy minél több országot nyerjen meg a részvételre – fejtette ki a korrupt kijevi rezsim vezetője.

Mark Rutte holland miniszterelnök egyenesen úgy fogalmazott: Kijevnek győznie kell a háborúban, és ehhez további katonai és pénzügyi támogatást kell kapnia európai partnereitől, de a kontinensen kívülről is. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője leszögezte: a találkozó egyik célja a nemzetközi jog tiszteletben tartása melletti egység kinyilvánítása. Oroszország kizárta magát az Európai Politikai Közösségből (EPK) azzal, hogy megtámadta Ukrajnát – hangoztatta.

Az EPK létrehozását Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezte annak érdekében, hogy az időszerű politikai kérdéseket az Európai Uniónál szélesebb körben, kötetlenül és rugalmasan vitathassák meg, és lehetővé tegyék az EU-tagállamok szorosabb együttműködését a szervezeten kívüli országokkal. Az első csúcstalálkozót tavaly októberben tartották Prágában. A mostani értekezlet fő témái közé tartozik a béke és biztonság, az energiaellátás és a klímavédelem, továbbá az európai országok infrastrukturális hálózatai közötti összeköttetések javítása. A találkozón az EU-tagországok és az európai uniós központi intézmények vezető képviselői mellett közel húsz európai ország állam- vagy kormányfője vesz részt. Recep Tayyip Erdogan török elnök az utolsó pillanatban lemondta részvételét.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a maga során hangsúlyozta, hogy nincsenek „másodosztályú” országok Európában, és megerősítette, hogy Olaszország mind Ukrajna, mind Moldova integrációs törekvéseit támogatja. Fontosnak tartotta annak fiyelembe vételét, hogy Európa nem pusztán szabályok és érdekek halmaza, hanem fontos civilizációs szerveződés.

A találkozón részt vesz Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, aki Maia Sandu moldovai államfő fogadott a Mimi-kastélynál.

Közben Novák Katalin  magyar köztársasági elnök ma Albániába érkezett hivatalos állami látogatásra, és felszólalt a tiranai parlament plenáris ülésén, kijelentve: Európa békéjének és biztonságának kulcsa a Nyugat-Balkán stabilitása, s ennek megoldása a térség európai uniós integrációja.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Gyurcsányné hazugságokkal traktálja Magyarország népét

Következő hír

Hétvégén rendezik a Duna-napot Torockón

Related Posts
Total
0
Megosztás